Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Hogy kell a magyar nevet...

Hogy kell a magyar nevet angolul írni?

Figyelt kérdés
Ugyanúgy (pl. Kovács István) vagy fordítva (István Kovács)?
2012. márc. 11. 16:34
1 2
 11/17 anonim válasza:
69%
Én is hadd kérdezzek: és azzal mi van akinek 3 tagú a neve? Pl Valaminé Valaki Valakicsoda. :D az angol tételemhez kéne, gondoltam akkor nem írok ki új kérdést:)
2016. nov. 19. 16:39
 12/17 anonim válasza:
48%
De ez milyen? Az én nevem tök hülyén hangzik angolul akkor ha meg van fordítva. Szerintem ez hülyeség, hogy így van, mert hát ha logikusan végiggondolod, akkor a vezetéknév való előre, hiszen az az amit te képviselsz, és az a bekezdő kezdet, amit nagyon jól megláttak a magyarok, ha ők találták ki. Szerintem magyarul érdemes magyar nevet használni, ha külföldi, akkor meg a külföldi neve van jól megszerkesztve elvileg, bár én nagyon kevés külföldi nevet ismerek, ami olyan jól hangozna mint a john otto, vagy a Larry flynt. Erős a különbség nevek és országok között, szinte én még fel sem ismerem a nevek értékét más nyelveken, a logikáját, meg egyebek. Erre Jó a magyar név. Mindent megértesz
2019. márc. 5. 22:20
 13/17 anonim ***** válasza:
51%
#12 Ó, a sorrendnek semmi köze ahhoz, hogy hogy 'logikus', véletlenül úgy alakult, hogy a magyar névsorrend talán logikusabb a szerkezetében. De a nevek sorrendje kb mindenhol ugyanabból a forrásból ered. Régen nem voltak vezetéknevek, hanem az apád nevét viselted magadon, így voltál te Péter fia István, vagy Mátyás fia Lajos, stb. Ez a legtöbb nyelvterületen (pl angol) viszont nyelvtanilag úgy épült fel, hogy "Stephen, son of Peter", vagy "Louis, son of Mattias". Így míg nálunk mondjuk Péterfi István lett valakiből, úgy náluk "Stephen Peterson". Ennyi a dolog nyitja, nem több.
2019. márc. 9. 12:42
 14/17 riedk válasza:
100%

Egy teljesen egyszerü kérdés: Kis Józsefné hogy tölt ki egy angol nyelvü nyomtatványt, ha a következöt kérdik.

First name:

Last Name:

Repülöjegy foglalasnal a nevnek potosan meg kell egyezni az utlevelben szereplö nevvel.

Ezek szerint KIs Józsefné keresztneve Józsefné lesz?

2021. febr. 11. 08:38
 15/17 anonim ***** válasza:

2021-02-11 08:38

Nem egészen!

A magyar útlevélben van egy olyan sor is, hogy „Birth name”- a régebbi, nem EU-s útlevelekben: „Maiden surname and given name” -, így ha Kis Józsefné leánykori neve Nagy Izabella, akkor a repülőjegyen „First name” Izabella, a „Last name”: Nagy, lesz, és megfelelő intelligenciával minden nem magyar ajkú tisztviselő ugyanoyan szabályosnak fogja találni, mint amilyennek szánták!

Ha pedig mégsem, és first name-nek Józsefnét írnak be a menetjegy jegyirodában, azért csak honfoglaló őseinket lehet hibáztatni!

2021. febr. 12. 13:33
 16/17 anonim válasza:
100%

Mellesleg egy előttem válaszolóval ellentétben: a Föld népességének korántsem a 99%-a használja a keresztnév vezetéknév sorrendet... sőt inkább fordítva igaz ez: Vezetéknév keresztnév ma legelterjedtebb népességarányosan. Sőt, még Európában is ez volt a középkorban elterjedt.

Ráadásul a nyilvántartásokban (pont a rendezhetőség és a logikus elrendezése miatt) nyugaton is előre írják a vezetéknevet.

Amúgy a kérdésre a válasz: ha nem egyértelmű, akkor csupa nagybetűvel kell írni a vezetéknevet, a keresztnevet pedig nagy kezdőbetűvel. Így mindegy, hogy melyiket írja előre, illetve hátra írja valaki, a világ bármely részéről is jött. De ilyen formában viszont általánosan elterjedt, hogy elöl szerepel a csupa nagybetűs vezetéknév.

2021. ápr. 10. 14:15
 17/17 anonim ***** válasza:
33%

Az egy dolog, hogy a nyilvántartásokban vezetéknév, keresztnév van (a vessző fontos itt), attól még a hivatalos neve John Smith lesz, és nem Smith, John.

Nem úgy a magyarban.

2021. ápr. 10. 14:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!