A Xanax vényköteles gyógyszer?
Pfff a sok agyhalott hozzászóló... odáig oké, hogy vényköteles.
1 nagyon fontos dolog: NEM NYUGTATÓ, hanem feszültség oldó (rohadtul nem ugyanaz a 2)
A másik: nyilván okozhat függőséget, és aki szedi, csak fokozatosan álljon le róla. Imádom ezt a "leszarom az orvos véleményét, mert okosabb vagyok nála" primitív hozzáállást. 22 évig tanul azért, hogy orvos legyen. Ne vicceljünk már!
Én 15 éves koromtól szedem, mert teljesítmény kényszerem volt a suliban és rettenetesen izgulok vizsgaidőszakban (pánikszerűen). Nem tudok leülni vizsgák előtt 1-2 nappal tanulni, mert annyira ideges vagyok. Miután beveszem, nyugodtan, tiszta fejjel, koncentrálva megy a tanulás. Ennyi! 10 év alatt sem sikerült rászoknom... nyári szünetben simán elfelejtem bevenni 2 hétig, mert nem érzem szükségét és sokszor eszembe sem jut.
Másik dolog: én pár napig voltam kicsit kába tőle a legelején. Ismerőseimnél ez a tünet egyáltalán nem jelentkezett.
Van, akinek igenis szüksége van rá. Nem azért, mert nem normális, hanem azért, mert stresszesebb a többi embernél, idegesebb, szorongóbb típus (vagy pl van vmilyen pánikbetegsége).
Nem kéne a szedéséről lebeszélni az embereket (akiknek az orvos javasolja), mert ez nem egy durva gyógyszer (nem olyan, mint pl. a Rivotril), viszont nagyon hatásos. Ha jól tudom, még túladagolni sem lehet...
Akinek az állapota meg még rosszabb lesz a Xanax szedésétől, elviselhetetlenebbé válik, annál vmilyen más, komolyabb probléma van. Oda már valami erősebb fog kelleni.
Igen, de ennek ellenére sajnos nagyon könnyű hozzájutni, saját környezetemben napi szinten tapasztalom tizenéves lányoktól kezdve, hogy egymás között osztogatják, mert hát "neki nagyon bevált, próbáld meg, hátha segít".. -aztán jobb esetben egy enyhe kábultságérzés után inkább nem szedi, rosszabbikban pedig rendszeresen visszaél vele, ugyanúgy, mint valami törvényellenes droggal. A legszomorúbb, hogy háziorvosok úgy írják fel sokszor, mint a cukorkát, mert az általuk ismert gyógyszerügynöki (ó, bocsánat, orvoslátogatói !) reklámanyagok elbagatellizálják a mellék- és keresztmellékhatások előfordulását. Nem egy olyan orvost, sőt, "utazó ügynököt" láttam már, akik mindenféle előzetes értékelés, vagy tájékozódás nélkül, a legcsekélyebb zavartól mentesen "bemondásra" felírták, illetve kérésre, rendelésre "leszállították". Ez jobb esetben segítő szándékú, rosszabbikban pedig lelkiismeretlen és aljas DROGKERESKEDELEM. A Xanax és a Frontin az egyik legnépszerűbb legális, és legkönnyebben beszerezhető orvosi és utcai drog manapság, mindemellett senki nem szabályozza igazán sem a beszerzését, sem a vele kapcsolatban történő előzetes és teljes körű tájékoztatást. Akinek "bejön", az simán és folyamatos utánpótlással rászokhat sajnos, és úgy válik függővé tőle, illetve a jóhiszemű terjesztőjévé, hogy azt szinte észre sem veszi. Azt érdekeltek pedig, akiket a gyógyszeripar félreinformál és felhasznál, illetve azok, akik tudatosan rombolják vele tömegek egészségét, köztiszteletnek örvendenek, vagy sem, de jól járnak vele.
Természetesen senki nem kérdezte ez utóbbiakat tőlem sem, de kötelességemnek érzem, hogy leírjam, akkor is, ha ez egyeseknek nagyon nem tetszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!