Zongora, hegedü?

Figyelt kérdés
Ezen a két hangszeren kb hány ora gyakorlás szükséges hogy már élvezhetö legyen? Vagy hogy egy laikus profinak gondoljon? :D
2011. dec. 13. 11:53
 1/8 anonim ***** válasza:
ezt nem lehet órára pontosan megmondani, mert tőled függ, de mondjuk hogy ha zongoránál 2000 óra, akkor hegedűnél 3-4000, jóval bonyolultabb hangszer ugyanis, és könnyebb hibázni.
2011. dec. 13. 12:05
 2/8 anonim ***** válasza:
En 4 evig tanultam hegedulni zeneiskolaban. 2 evig napi szinten gyakoroltam, 1 evet ki is hagytam a suliban, hogy csak erre koncentralhassak, igy meg tobbet gyakoroltam. A zeneiskolaban 2 evet ugrottam fel ev alatt elore, ezert hoztak a szuleim ezt a dontest, de ezt a negy evet en most idoben ertem... Es hat szerintem a 4. ev vegere, ha olyan darabot valasztottam, ami neheznek tunik,de valojaban nem az, akkor talan a nagyon laikusok jonak gondolhattak. De kozeleben se voltam meg ennek, valahogy veletlenul a hegedut valaszotttam, egyebkent en is a hegedu es a zongora kozott vacilaltam,es bejott, kiderult,hogy nagyonis van hozza tehetsegem. De irto bonyolult hangszer. Zongora az egy alap hangszer, talan a furulya egyszerubb tole, az osszes tobbi hangszer csak bonyolultabb! Nekem kotelezo volt hegedu mellett zongorazni is tanulni,ez is azt mutatja,hogy egy alap, komolyabb hangszereknel muszaj tanulni. De ez nem jelenti azt,hogy hu de konnyu rajta megtanulni. Viszont a hegeduhoz kepest joval konnyebb. Tizes skalan, ha a zongora 2-es,akkor a hegedu 10-es. Ezzel nem leszolom a zongoristakat, egy profi ott is evekig,evtizedekig kepezi magat. Altalaban aki komolyan akar haladni hegedules teren a tanarok azt mondjak olyan napi 4-6ora gyakorlas a minimum. Ha nem konzervatoriumba jarsz,akkor ez kevesbe megoldhato, mondjuk ha napi 1-2orat gyakorolsz,es tehetseged is van hozza, meg jo fuled,akkor azt mondom,hogy 2ev utan mar egyszeru darabokat jol fogsz tudni jatszni, 4ev utan pedig talan egy laikus is jo hegedusnek fog gondolni,ha tenyleg nem hagysz ki 1-2napnal tobbet,es rendszeresen gyakorolsz. A rendszeressegen van a hangsuly. Zongoranal en 1 evet mondanek, utana mar tudod elvezni. Bar a zenesulisoknal azt figyeltem meg,hogy altalaban 2-3ev utan kezdik el elvezni,mert nem veszik olyan komolyan,tisztelet a kivetelnek. Ha van kerdesed irj batran!:)
2011. dec. 13. 12:40
 3/8 anonim ***** válasza:
88%

12:40-es:

Szerintem te mivel hegedűzöl nagyon elfogultan válaszoltál.

A zongora amennyira könnyűnek tűnik annyira nehéz. Én 6 éve zongorázok (kb heti 4 órát), de egy normális darabot nem tudok lejátszani. Hogy megértsétek mire gondolok: 2-os voltam zongorából és lejátszottam egy darabot. Voltak rosszabb indulatú reakciók, pl : ezt én is letudnám játszani csak nyomogatni a billentyűket. Sokszor hallom ezeket még ma is: "6 éve zongorázol?? Én meg 10 éve trombitálok egy furulyázok és gitározok együtt!"

Egyébként emelett gitározok fél éve, de már (ezt most nem öndicséretnek mondom) úgy játszok,hogy egy laikus profi gondol. Csak egyszer hegedültem, szóval annyira nem ismerem, de legalább kipróbáltam.

Nekem az az elvem, hogy, ha még nem próbáltad, ne ítélkezz felette! Mert a látszat TÚL SOKSZOR CSAL.

Nem akarlak megsérteni meg semmi, de sok helyen mondják, hogy a billentyűsek a legnehezebbek, és ez nem elfogultság, mivel én zongorázok, gitározok és régebben furulyáztam, de abba hagytam.

Kérdező:

Ha billentyűst szeretnél, akkor ne várj csodát. Az emberek elvannak tájolódva. Azok a zongoristák, akiket profinak gondolunk, tényleg azok. Ismerek én is embereket, akik naponta 4 órát gyakorolnak. Ha türelmes, és erős a zongorád (nem tudom hányszor vertem hozzá valamit, hogy "szebben" hangozzon :P ), akkor ajánlom, mert 15 év múlva gyönyörűen fogsz játszani :)

A hegedűt nem ismerem annyira, de egyik barátnőm hegedűzik pár éve, de nem tudok hinni neki, hogy csak heti 2 órát gyakorol, olyan szépen játszik. :)) nekem ez a tapasztalatom

Egyébként a zongorát azért nem ajánlom, mert ott a hangsúly a gyakorláson van. És az érzésen. Nem lesz szép hangja, ha nem elég pontossággal nyomod le, és gyorsasággal. De regényeket tudnék neked írni, bár lehet, hogy már megvolt, arról, hogy milyen kifinomult a zongora művészete.

Az én nehézségi pontozásom a hangszerekhez (+ barátaim által mesélt tapasztalatok):

dob: 2

fuvola: 6

zongora: 9

gitár: 2

hegedű: 4

trombita: 6

szintetizátor: 5

2011. dec. 14. 15:48
 4/8 anonim ***** válasza:
Utolso,ha elolvastal volna,akkor tudnad,hogy zongorazom is. Tehat olyan hu de elfogult nem lehetek,ha mindket hangszeren jatszom. A hegedutol joval konnyebb,es ez nem tehetseg kerdese, ez puszta teny. Kerdezz meg akarmilyen zenetanart,aki jatszik mindket hangszeren,de amelyikuk nem,meg az is tudja, ha ismeri a fuvos,billentyus,vonos hangszerek alapjait. 0.5mm odebb van a kisujjad, a hang mar hamis. Ez csak egy pelda, direkt kihangsulyoztam,hogy az,hogy hegedulni nehezebb,egyaltalan NEM jelenti azt,hogy zongorazni konnyu.
2011. dec. 14. 15:59
 5/8 anonim ***** válasza:
Utolso,te nagyon el vagy tajolva,es nem megbantani akartalak. De az,hogy van baratnod aki tehetseges szerinted meg szerinte hegedulesbol,ez nem jelenti azt,hogy a tobbsegre igaz. Nalunk volt olyan 8eve tanulo diak,aki nem tudta elhegedulni a boci-bocit tisztan. Ez most nem vicc. De ez nem jelenti azt,hogy enniyre nehez,vagy mindenki ilyen hulyen. Ahogy ha valaki 8.-os letere,egy konzist megeloz az se mindennapos. Sok zeneiskolas nagyon lusta lassuk be, en a zongorat fel ev utan mar tudtam ugy elvezni,ahogy a hegedut csak 2-3ev utan. Holott nem szeretem jobban,sot...de en csak az atlagot erositem. A tanarom elmondta szamtalanszor"kisfiam, a zongorazashoz nem tehetseg kell,hanem turelem es sok gyakorlas" Ez kell a hegeduleshez is,de tehetseg nelkul ott mar egy bizonyos szinten nem tudsz tuljutni. Mondom,szep teljesitmeny,hogy zongorazol,meg nem egyszeru,de azert amit mondtal az nem allja meg a helyet.
2011. dec. 14. 16:03
 6/8 anonim ***** válasza:
Ja,es megvalami, a dob szinten egy iszonyatosan nehez hangszer. A hegedu utan szerintem az a legnehezebb,de ezt nem csak en mondom,hanem hozzaertok,es nem diakok! Ez a legfontosabb kerdezo.
2011. dec. 14. 16:06
 7/8 anonim válasza:
Receptek nincsenek. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy doboltam, billentyűztem, és hegedültem is. Nos, a nehézséget fényévekre a hegedű vezeti, pontosan az előbbiekben elhangzottak miatt.Nem elég megtanulni, hogy egy adott billentyű milyen hang, hanem meg is kell az a hangot találni a támpontok nélküli fogólapon, ha megtaláltad, meg kell szólaltatni,hogy az szépen is szóljon, ehhez tudnod kell a technikát, pl. a vibrátót, és a vonókezelést. Fél éven belül mi a zeneiskolában vonót sem kaptunk. Rengeteg gyakorlás kell ehhez a hangszerhez, még a neves hegedűművészek is órákat skáláznak naponta, hogy kondícióban maradjanak. A dobon sokkal előbb érhető el látványos eredmény, főként ha van valami kis alap zenei képzettséged, ami a kottaismerethez szükséges. ha van ritmusérzék, napi három óra gyakorlással, három év alatt már jól funkcionálhatsz bármilyen zenekarban, akár egy jazz bandában is. A zongora szintén egy nehéz hangszer de nem kell hozzá olyan hallás mint a hegedűhöz, hiszen ha le ütsz egy billentyűt az az ami, nem lehet hamis. Itt szeretném megjegyezni, hogy szintetizátoron játszani, főként egy kísérőautomatikás hangszerrel, vagy akusztikusan klasszikus darabokat zongorázni az ég és Föld. Lehet, hogy a rock bandák billentyűsei látványos szólókat játszanak, de nehézségben azért ez nem egy Chopin Cisz moll keringő egyik sem. Ezért én semmiképpen nem tenném a zongora nehézsége elé a szintit. Minden hangszer nehéz, ha profin akarod űzni, én saját tapasztalatomból tudom, hogy komoly eredmények csak napi 3-6 órás gyakorlásokkal várhatók. Hogy mennyi idő után az már tehetség függő, ugyanis a zenei tehetség, és a manuális képességek nagyon eltérőek lehetnek. Van aki ügyesebb kezű, és kevesebb időre van szüksége, és van aki egy zenei géniusz, és elsőre jegyez meg több oldalnyi bonyolult dallamokat, de bénább kezekkel áldotta meg a sors. A gyakorlás sosem lehet elég, és a lényeg a rendszeres, valamint koncentrált figyelemmel végzett munka.
2012. jan. 15. 12:33
 8/8 anonim válasza:

Csak a 3. hozzászólónak:

Az én nehézségi pontozásom a hangszerekhez (+ barátaim által mesélt tapasztalatok):

dob: 2

fuvola: 6

zongora: 9

gitár: 2

hegedű: 4

szintetizátor: 5

szerintem ezt nagyon félreírhattad ;)

Körülbelül így kéne kinéznie:

dob: 4

fuvola: 5

zongora: 4

gitár: 3

hegedű: 8

szintetizátor: 6

tapasztalatból mondom, nem 1 ismerősöm játszik hangszeren, és is 5. éve hegedűlök!

2014. febr. 5. 22:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!