Minden érdekelne a lovak fedeztetéséről, az ellésről, stb. Írnátok?
Sziaa!
A fedeztetésről nem sokat tudok,de youtube-on találsz afféle dolgokat, hogy hogyan csinálják, mi annak a menete.
A lovak ellésénél főképpen arra kell odafigyelni, hogy a csikó feje jöjjön ki először.Ha fiatal kancáról van szó(3-4 éves) akkor a táplálékkiegészítőkkel vigyázni kell,mert túl nagyra nő a csikó a kanca hasában és ezzel az ellést nehézkessé tehetjük.Szerintem nincs korhoz kötve, viszont az ellés után előfordulhat, hogy a kanca elkap valamilyen betegséget, mert ilyenkor a ló immunrendszere legyengül.Egy csikó születésénél lehettem ott, általában este történik.Jobb ha karámban ellik, nem istállóban, mert akkor arra is figyelni kell, hogy hogyan fekszik le a kanca.Az ellés után a csikónka 1-2 órán belül szopnia kell,ha kezdetben nem sikerül felállnia akkor hagyni kell,maximum a születés után egy 30 perccel lehet segíteni neki, hogy biztosan kancatejhez jusson.Ezt hívjuk föcstejnek.
Remélem segítettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!