Helyes így, hogy "kell pisilnom"? Esetleg "pisilnem"? Vagy csak simán "pisilni" a jó?
Rákerestem itt és többen írtak ki kérdést a pisilnom szóval, nekem teljesen normális volt egész életemben, hogy így használom, de többen rákérdeztek, mióta elköltöztem, hogy miért így mondom és fura nekik.
Szerintetek?
"mindenki így használta"
Igen-igen, és mostanában pl. mindenki 'mien'-nek írja a 'milyen'-t. De attól még a helyesírás szabályai nem változnak. :)
Nem “helyes” a pisilnem, és nem “helytelen” a pisilnom sem. Pláne nem helyesírási kérdés!!
A válaszadó példája azért is sántít, mert bizony, vannak a standard (azaz a legtöbbek által használt) nyelvváltozatban is olyan kifejezések, amelyek “mély hangrendű” í-t kapnak. Például meglepően hangzana sokaknak, ha azt mondanánk, “felvette az íjet, majd meglőtte a nyíllel”.
A helyzet az, hogy létezett egy zárt í hang a magyarban, ami aztán szépen kihalt. Azokon a területeken, ahol annak idején jellemző volt a zárt í, több kifejezést ragoznak “fordítva”, azaz a nyílhoz, íjhoz hasonlóan. Ilyen a “pisil” szó is - annyi a különbség, hogy egyes helyeken még megmaradt ez az izgalmas hagyomány. Pécs pl. pont ilyen.
Azaz épp, hogy nem “mostanában” kezdik a trehány emberek “elrontani” a “helyesírást”, hanem sajnos épp mostanában ölik ki felelőtlen emberek a “helyességre” való hivatkozással a nyelvünk sokszínű, valódi értékeit.
Konklúzió: mondd csak, hogy pisilnom, és ne hallgass a huhogásra. Azzal, ha megóvod a tájjellegű dialektusokat a nyelvünket is óvod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!