Mik a (adminisztratív) teendők, ha valaki kórházban huny el? Segíítsetek.
Ma reggel telefonáltak a kórházból, hogy édesanyám meghalt, szerveit 'újrahasznosítják'. Mit tegyek most? Még nem voltam ilyen helyzetben, nem tudom, merre induljak. A következő kérdések merültek fel bennem:
- holttest? meg lehet/kell szerezni a testet akkor is, ha donorként funkcionált? kihez forduljak? vagy csak menjek be a kórházba és kérdezősködjek?...
- be kell-e jelenteni valami hivatalos szervnek (önkormányzat stb.), vagy ezt megteszi a kórház?
Aki tudja, mit kell ilyenkor csinálni, legyen szíves, ossza meg velem! Előre is köszönöm.
20/L
Fogadd részvétem.
Az én hozzátartozóm szervei nem funkcionáltak ugyan donorként. De szerintem az eljáráson ez nem igazán változtat. A kórház igazolása alapján az önkormányzatnál bevonják a személyi igazolványt, és kiállítják a halotti anyakönyvi kivonatot. Ezzel lehet azután a temetést, hagyatékot stb intézni. Én először a kórházba mentem be, vagy érdeklődj telefonon, mert rengeteg apróság van még, amit tudnod kell.
Részvétem.
Teendők kórházban, vagy intézményben történt halál esetén
A halálesetről történő értesítés vételét követően fel kell keresni azt az intézményt, ahol a haláleset történt. (az érintett kórházi osztályt majd a patológiát)
Célszerű az elhunyt ruházatát vinni.
A halotti anyakönyvit a területileg illetékes hivatalba állítják ki de ezt a kórházba el fogják mondani.
Temetés intézéséhez szükséges okmányok:
Elhalt személyi igazolványa, lakcímkártya.
Születési anyakönyvi kivonat. (amennyiben nincs meg beszerzésében, segítünk)
Halott vizsgálati bizonyítvány. (orvos állítja ki)
Jegyzőkönyv az elhalálozás bejelentéséről.
Amennyiben az elhunyt nyugdíjas szükség van a nyugdíjas igazolványára vagy az utolsó nyugdíjfizetést igazoló szelvényére.
Külföldi elhunyt esetén az útlevelére.
Amennyiben az elhunyt nem rendelkezik személyi igazolvánnyal, az elhunyt lakhely szerinti polgármesteri hivataltól igazolást lehet kérni a személyes adatokról.
TAJ kártya.
Házas esetén házassági anyakönyvi kivonat.
Özvegy esetén az elhunyt házastárs halotti anyakönyvi kivonata.
Elvált esetén a válást igazoló okirat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!