ANFO robbanóanyag keveréskor stabil?
Üdv!
Az lenne a kérdésem, hogy amikor keverem össze az ammónium nitrátot a gázolajjal, mennyire stabil az anyag?
Van esély rá , hogy esetleg berobban közben? Tudtommal amikor a bányákban keverik össze a nitrátot gázolajjal lapátokkal csinálják, ebből gondolom, hogy csak gyújtásra, vagy elektromos kisüléssel robban? Tapasztalat vki ?
Nem is tudom, hogy válaszoljak-e?! :)
Anno amikor hajókkal szállitótták az nh4no3-t annyira instabil volt tisztán, hoyg berobbant. Emiatt a pétisó kb. 70% nh4no3 tartalmú a többi 30% dolomit, ezzel stabilizálják. Detonátorral inditható olcsó robbanószer. Hevités hatására instabil lehet, főleg inicátorokkal, Al por...
az előző választ felejtsd is el!!!
Az ANFO nagyon
stabil robbanóanyag, nehéz
robbanásra bírni. A hagyományos
mechanikai és termikus indítással
szemben érzéketlen
(gyutacsérzéketlen robbanóanyag)!
Ahhoz, hogy elinduljon külön
robbanótöltet (booster, detonátor)
szükséges, nem elég egy egyszerű
gyutacs.
(Hivatalosan érzékenyítés nélkül nem
minősülnek robbanóanyagnak. Ezek
hivatalosan csak tűzveszélyes
anyagnak minősülnek.)
Saját tapasztalatok : -4es kémia alatt neki se kezdj!
- ANFO detonácios sebessége 2500-3000 m/s amit magnézium esetleg aluminium por hozzá adásával kb 3500-4000m/s re nővelheted a fény hatásrol nem is beszélve
- én 0,25kg-s töltetet csináltam anno (mostmár sajnos nincs ilyenekre időm) boosternak 0,15kg lőport használtam, kell minimum 10 méter gyári gyujtó zsinor a booster inditásához
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!