Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Hogy készüljek irodalom...

Hogy készüljek irodalom témazáróra?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Péntekre meg kell tanulnom kb 30oldalt. Ady Endre a téma és amikor írjuk a témazárót 2oldalt kell írnom, ami verselemzésből kell állnia legalábbis nagyrészt.

Sajnos nem vagyok egy nagyon jó tanuló és éppen ebből kifolyólag nagyon fontos, hogy ezt ne egyesre írjam meg mert akkor lehet megbuktat a tanár:(

Lényegében az lenne a kérdésem, hogy hogyan készüljek rá?

próbáljam az összes sort bemagolni vagy inkább sokszor olvassam el az adott szöveget?

kérlek segítsetek ti ilyenkor hogy csináljátok?

-Elméletileg az van, hogy a tanár feladott sok dolgot ady-ból pl: Léda versek, Istenes versek... ésatöbbi:)

és ebből választ ki egy verset amiről írni kell 2oldalt minimum.

Köszönöm a segítséget.

17/f

2011. márc. 15. 11:14
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
[link] olvasd el ezt, ez segít a verselemzésben
2011. márc. 15. 11:17
 2/11 anonim ***** válasza:
Én magolni szoktam:D
2011. márc. 15. 11:21
 3/11 A kérdező kommentje:
értem, köszi
2011. márc. 15. 11:27
 4/11 A kérdező kommentje:
Lehet inkább célravezetőbb lenne, ha megtanulnék verset elemezni és ezáltal nem bemagolni a 30oldal verselemzést hanem inkább megtanulni a módszert?? vagy ez már késő?
2011. márc. 15. 11:35
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
Igaz, hogy én jó tanuló vagyok, de azt tanácsolom, hogy ne magolj! Az a legrosszabb. Először próbáld meg memorizálni. MOndjuk pl, én úgy szoktam, hogy elolvasok egy részt mondjuk 10x, és visszamondom. És ügyelj, hogy ne tnaulj meg mindent! Tehát biztos vannak benne fontosabb részek is. A versek. Írj úgy elemzést (nekünk így tanították), hogy: először írd le azt amiért írta, amiről írta, és hogy amikor írta mi volt az életében. Pl. Léda versek. Szerelmes volt, és nagyon sokat írt Lédához, mert... Aztán írj a költői eszközökről. Nem tudom így hirtelen mi van benne, de hogy pl. valamihez hasonlítja Lédát, ez hogyan jelenik meg, stb. és erről simán lehet 1 oldalt írni, csak rizsázz :D írd, hogy milyenek a rímek benne. és lezárásnak meg a költő hatása korára, korunkra, és a saját véleményedet a versről. Erről is lehet egy fél oldalt írni! KITARTÁS! :)
2011. márc. 15. 11:36
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
Nem késő azt megtanulni, amit az előbb írtam, csak tényleg légy kitartó, mert ha belejössz már egyáltalán nem nehéz :)
2011. márc. 15. 11:38
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Ja, és még írj az érzelmekről is. Pl. ha változik az érzelme a vers alatt... stb.
2011. márc. 15. 11:38
 8/11 A kérdező kommentje:
húú, nagyon szépen köszönöm:) sokat segítesz
2011. márc. 15. 12:10
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
Szívesen! Ha még eszembe jut valami, akkor leírom!
2011. márc. 15. 12:12
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Nehogy magolj, annak nincs semmi értelme.

Az én módszerem valami ilyesmi:

1. könyvből/füzetből elolvasod a költő általános elemzését. Tehát mik befolyásolták, milyen nézeteket vallott, szerelmei stb. Ez háttérinfoként megmarad.

2. A könyvben elolvasod a verselemzést, közben magát a verset is nézed, így értelmezed. A neten is olvashatsz pár elemzést, ha több nézetet olvasol, az néha segít.

3. Elrakod az irodalmat, eszel/tornázol/mást tanulsz egy darabig

4. Előveszed csak a verset, megpróbálsz egy monológban beszélni róla

5. Miután úgy érzed, nem tudsz többet mondani, elolvasod az elemzést újra, amit kihagytál azt párszor elmondod

6. Ennyi :D

2011. márc. 15. 12:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!