Gyere! Gondolkodj velem! Te erre nem vagy kíváncsi? Tudsz valami használható magyarázatot?
Vegyük például az egyes és a kettes számot. Közöttük végtelen sok ici-pici szám van. (pl. 1,00000000000001 meg 1,00000000000002) Akkor hogy jutunk egyről a kettőre, kettőről a háromra és így tovább az úgynevezett végtelenig?
14/L
De ott a végtelen szobás fogadó esete is. :)
Én természettudományos osztályba járok, de szerintem: Ezek a számok olyan kicsik, hogy az emberi agy nem tudja feldolgozni. Egyszerűen, ha látsz 2 fadarabot, és ha nem ugyanakkora méretűek, akkor is 2-t mondasz rá, és nem 1.222234323-t :) Szerintem.
15/L
19:18
Nem a számok kicsiségét nem tudjuk felfogni. Azt nem tudjuk felfogni, hogy mi az a végtelen.
A matematika azt mondja, 1 és 2 között végtelen sok szám van, de ugyanúgy 1,5 és 1,6 között is, meg 1,52 és 1,53 között is, meg 1,521 és 1,522 között is... stb tovább a végtelenig.
Zénón paradoxonához hasonlóan azt is mondhatnám, hogy mondjuk 1 méterre állok az ajtótól és elindulok felé:
Megteszek 0,5 métert, maradt még ugyanennyi.
Megteszem a 0,5 felét, ami 0,25 méter.
Most a 0,25 felét kell megtennem, 0,125 métert.
Ezután annak is felét kell megtennem, ami 0,0625.
...és így tovább, a végtelenig. Mivel végtelenszer megfelezhetem a kapott számokat, akkor is van eredmény, ami egyre kisebb, és kisebb... de a nullát elméletileg nem éri el soha.
Ezért a következtetés: az ajtó és köztem a távolság soha nem lesz nulla, vagy is soha nem érek oda az ajtóhoz.
Viszont tudjuk, hogy a valóságban odaérek az ajtóhoz. Ezért nevezik paradoxonnak.
Az is érdekes, hogy bár nem tudjuk elképzelni a végtelent, de számolni azt tudunk vele. Ráadásul azt látjuk, hogy a számítások ellenőrizhetően helyes eredményre vezetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!