Ki döntötte el, hogy a csúnya szavak csúnyák legyenek?
szóval mondjuk amikor elkezdtek megszületni a szavak akkor ki döntötte el,hogy csúnyák legyenek?mindegyiknek van rendes megfelelője,akkor nem mindegy hogy mondom?szalé nem értem.
most lehet,hogy ez nem volt túl érthető,de nemtudom nagyon megfogalmazni.bocs.
azért vmikor eldöntik - pl. mikor azt mondták, hogy a cigány mától fogva csúnya szó, és azt kell használni, hogy roma...
de, hogy azt ki döntötte el, hogy a k*rva az csúnya szó, a prostituált meg nem? nem tudom...
ezek vhogy kialakultak...
minden ilyen szónak van egy árnyalt jelentése. nem ugyanaz b*szni emg szeretkezni.
amelyiknél nincs, ott felhasználásában tér el. amennyiben káromkodásra, nem a "megfelelő" környezetben használod már csúnya.
hát a konkrét példán azért ez buta kérdés, nyilván azért szebb a szeret szóból képzett ige:D
de értem mire gondolsz.
kialakultak hangsorok. megszületett a b*szni is, és a szeretkezni is. egyelőre függetlenül, árnyalt elentés nélkül. valószínűleg senki nem modnta ki hogy na ez innentl csúnya, csak az emberek adott szituációkban kezdték el őket használni, nem tudni mi alapján.
Én azt is elképzelhetőnek tartom, hogy néhány évszázaddal ezelőtt vidéken a "nép" teljesen természetes módon használta ezeket a szavakat, nem volt különösebb pejoratív értelmük. Aztán a prűdebb, kényesebb úri réteg, akiknek kínos volt ezeket a témákat felemlegetni, "tiltólistára" tette az ilyen szavakat, majd később az ő (cenzúrázott) szóhasználatuk lett a mérvadó. És ez lassan visszahatott a vidékre is, hogy ezeket a szavakat kerülni kell.
Lehet, hogy nem így volt, de elképzelhetőnek tartom.
Amúgy hogy csúnya vagy nem csúnya szavak ezek... A f.sz és a k..va tudtommal pl. teljesen természetes olasz szavakból (fascio - gerenda, curva - görbe) ered.
Szamócának! :)
Miért a Szeret szóból képzett ige a szebb? Azért mert az azt jelenti amit. Miért nem a b.asz jelenti azt amit a szeret? És akkor rögtön a b.asz szóból képzett ige lenne a szebb szó. :D De én is értem mire gondolsz, nem akarom kötekedni, csak szerintem ez egy ördögi kör. :)
ördögi kör persze, ez is igaz amit írsz de most konkrétan a két szó jelentését néztük...az hogy a továbképzett szó miből jött már egy dolog:))
viszotn ennyi erővel érdemesebb lenne feltenni azt a kérdést, hogy miért azok a hagnsorok jelentik azt, amit? mert itt már erről van szó.
ennek pedig történelmi magyarázata annyi, hogy mikor még szőrösek voltunk és hülyék akkor makogtunk, és a tárgyakon, cslekvéseken stb rajtamaradtak bizonyos hangsorok, amik később átalakultak (akár nyelvújjítás, akár csak az idők folyamán). senki nem állapította meg hogy az asztalt miért hívjuk asztalnak, egyszerűen így kezdték el makogni a majmok:D
én mondjuk máshoyg értelmeztem a kérdést...adott hagnsor, és ki döntötte el hoyg az csúnya? ugy értelmeztem hogy mindegy mirét alakult ugy a hangsor, mikor és ki modnta ki hogy a b*szni szó az csúnyát jelent. hát a b*szni, vagy a b*đz ige alapvetően azért jelent csunyát, mert kezdetektől foga ezt az érzéketlen állati szexre használták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!