Hogyan biztosítsam magam, ha nem vagyok bejelentve?
Figyelt kérdés
Sajnos olyan munkahelyem van, ahol nem vagyok bejelentve, viszont szükségem van a társ.biztosításra, ha valami bajom lesz, akkor ingyen el tudjak menni a dokihoz. Ezt hogy tudom megoldani? Valami olyasmit hallottam, hogy havi nemtommennyit fizetnem kell az OEP-nak, s így lesz egy minimális biztosításom.2011. jan. 4. 10:42
1/3 anonim válasza:
Havi kb. 5000-et kell fizetni az APEH-nak. Magyarországon nincs olyan, hogy kicsi biztosítás, vagy nagy biztosítás. Vagy van TB jogviszonyod, vagy nincs. Ha van jogviszonyod, akkor minden ellátásra ugyan úgy jogosult vagy, mint akinek a fizetéséből ennek a sokszorosát vonják le havonta.
Azért is kell, hogy fizesd a TB-t, mert kötelező, hogy legyen jogviszonyod, ha nem fizeti senki utánad, akkor megvárják, míg összegyűlik 150-200 ezer tartozásod és utána jönnek behajtani. Sokan hiszik azt, hogy a nincs jogviszony csak annyit jelent, hogy nem látják őket el ingyen, de ez nem így van, kötelező a jogviszony, mert itt társadalombiztosítás van, nem pedig egyéni.
2/3 anonim válasza:
Ja technikailag meg úgy van, hogy beballagsz az APEH-hoz, hogy magadnak szeretnéd fizetni a TB-t (egészségügyi hozzájárulásnak hívják). Kitöltetnek egy nyomtatványt, meg kapsz csekkeket, hogy havonta be tudd fizetni.
3/3 A kérdező kommentje:
Köszi, sokat segítettél! Azt hittem, hogy OEP-hez kell mennem. Akkor ezt minél előbb el kell intéznem.
2011. jan. 4. 11:09
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!