Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Mi számít közbiztonságra...

Mi számít közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy volt már ilyen kérdés az oldalon, de ahány hely, annyi mindent mondanak, még a bemásolt paragrafusok is eltérnek egymástól a különböző cikkekben. Tudom, hogy idetartoznak a 8cm-nél hosszabb pengéjű eszközök, a lőfegyverek, veszélyes lövedéket kilövő eszközök (számszeríj, csúzli stb.), egyes gázsprék és bizonyos sokkolók, valamint az ütés erejét növelő eszközök (különösen ólmosbot, boxer). Azonban ezen túl nagyon sok vitatható dologról olvastam. Van, ahol azt állítják, hogy semmilyen gázsprét és sokkolót nem lehet közterületen birtokolni, például. És hogy mi tartozik még az ütés erejét növelő eszközök csoportjához, az szintén változó. Mondjuk számít-e egy kubotan, vagy egy kemény kulcstartó, taktikai lámpa stb. Vagy egy taktikai toll? Ugyanis azt is hallottam, hogy a mindennapi életben használatos eszközök kivételt képezhetnek. Mondjuk egy kézifűrész, vagy egy olló. És a toll, ami tagadhatatlanul képes sebet ejteni a hegyes fémben végződő felével? De olyannal is találkoztam, aki azt állította, hogy veszélyes eszköz a taktikai kesztyű, ami a bütyköknél ki van párnázva, és esetleg meg van keményítve, hogy kevésbé sérüljön a kezünk. Ezzel kapcsolatban komoly kételyeim vannak, de ha igaz is, nem tudom nem ordas nagy marhaságnak érezni. Hiszen bármelyik emós a szegecselt karpereceivel és kesztyűivel, amiknek a vége sokszor hegyes fém, nagyobb veszélyt jelentene, mint egy ilyen taktikai darab. Nem vitatom el az utóbbi érdemeit, tényleg hasznos, de szerintem kevésbé veszélyes, persze ez már vélemény, nem jogi állítás. Hallgatom azt, akinek tisztább ismeretei vannak, hogy eloszlassa a téves információkat, és ezt előre is köszönöm.

tegnap 22:25
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

ld.: 175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről

A közbiztonságra különösen veszélyes eszköz:

a) az olyan szúró- vagy vágóeszköz, amelynek szúróhosszúsága vagy vágóéle a 8 cm-t meghaladja, továbbá a szúróhosszúság vagy a vágóél méretétől függetlenül a dobócsillag, a rugóskés és a szúró-, vágóeszközt vagy testi sérülés okozására alkalmas egyéb tárgyat kilövő készülék (különösen: felajzott íj, számszeríj, francia kés, szigonypuska, parittya, csúzli);

b) a jellegzetesen ütés céljára használható és az ütés erejét, hatását növelő eszköz (különösen: ólmosbot, boxer);

c) a lánccal vagy egyéb hajlékony anyaggal összekapcsolt botok, nehezékek;

d) az olyan eszköz, melyből a szem és a nyálkahártyák, illetve a bőrfelület ingerlésével támadásra képtelen állapotot előidéző anyag permetezhető ki (gázspray);

e) az olyan eszköz, amely az utánzás jellege és méretarányos kivitelezése miatt megtévesztésre alkalmas módon hasonlít a lőfegyverre (lőfegyverutánzat);

f) az olyan eszköz, amely elektromos feszültség útján védekezésre képtelen állapot előidézésére alkalmas (elektromos sokkoló);

g) az olyan eszköz, amely a zárszerkezetek illegális kinyitására vagy feltörésére szolgál (különösen: álkulcsok, mechanikus vagy elektromos elven működő zárnyitó szerkezetek).

tegnap 22:29
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

A jogszabály adott, a mindenkor hatályban lévő változatához tudsz igazodni (így nincs régi netes cikkben eltérés):

[link]

tegnap 22:29
 3/8 Szándékos Bendegúz ***** válasza:
40%

Egy rossz fék az autódon !

Vagy a pia , amit autóvezetés előtt iszol.

Vagy egy hülyékből álló kormány.

Vagy egy marhaságokat tartalmazó iskolai tankönyv.

Tehát, egy rosszul működő emberi elme a legnagyobb veszély a többiek biztonságára nézve !!!

ma 08:10
 4/8 anonim ***** válasza:
33%

"egy rosszul működő emberi elme a legnagyobb veszély a többiek biztonságára nézve"

Tű pontos!!

ma 10:43
 5/8 anonim ***** válasza:
74%

Velem kiszedették a buszra szálláskor a hajtűmet is... Nem véletlen, hogy fémet használtam, ugyanis a térdig érő hajamat azzal és egy megfelelő technikával tudom stabilan felfogatni úgy, hogy ne húzza fejbőröm és meg is maradjon.

3-as utolsó mondata mindent visz.

Egy golyóstollal, fogpiszkálóval is lehet komoly maradandó gondot okozni.

Hülyeségnek gondolom a 8cm pengehosszt is. Hiszen simán lehet ölni egy körömnyi méretű pengével is. Egy húzás pl a nyaki ereknél és helyben elvérzik az illető.

A konyhakés se mindegy kinek a kezében van. Minden az embertől függ.

ma 10:57
 6/8 anonim ***** válasza:
73%

Kérdező itt sok mindent elmondanak ezekkel kapcsolatban. Most nem akarok egy regényt írni. www.youtube.com/@onvedelmimuhely6868/videos

Önvédelmi eszközökről, Benedek Andrással c. videókban

(Nálam személy szerint nincs relevanciája, hogy mi tiltott és mi nem, bár sokszor, pont az a tiltott, ami hatékony, persze ha tudod használni és készenlétben van nálad egy kritikus helyzetben. De elsősorban arra edzek, hogy alapból, puszta kézzel/lábbal is tudjak erős rúgást/ütést

bevinni. Amihez nem csak a tecnika és az erőléti edzés, de felületi keményítés is elengedhetetlen).

ma 12:09
 7/8 anonim ***** válasza:
Aki kicsit is ismeri az emberi testet az tudja, hogy egyetlen közép erős ütéssel is meglehet ölni valakit(torok ütés) vagy csak bizonyos időre harc képtelenné tenni(szembe nyúlás). Persze több támadó vagy fegyveres támadó ellen, ez nem mindig járható út.
ma 12:18
 8/8 A kérdező kommentje:
Egyetértek az utolsó két válaszolóval, valóban fontos az önvédelmi technikák ismerete és akár egy vagy több harcművészet is életet menthet. Ugyanakkor, ahogy azt szintén megjegyeztétek, nem mindig elég ez, főleg nem akkor, amikor a támadó is jártas ezekben. #1-es bemásolta pont azt, amiről beszéltem, és aminek majdnem minden pontját le is írtam, mindenesetre köszönöm. A problémám az, hogy itt sem írnak mindent, és nem is feltétlenül részletezik. Például itt a gázspray teljesen tiltottnak tűnik, pedig majdnem biztos vagyok benne, hogy bizonyos erősségűeket lehet hordozni. A sokkolóval kapcsolatban is vannak kételyeim. És mit tudtok az ütés erejét növelő eszközökről? Ahogy már írtam, beletartozik ebbe a taktikai toll, lámpa, kubotan, gumibot, tonfa stb? Ez még sok homályos pont. Az eddigi válaszolóknak köszönöm, a videót majd megnézem, még nem volt rá időm.
ma 14:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!