Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Jobb kézen hordani az órát?

Jobb kézen hordani az órát?

Figyelt kérdés
Nagyon gáz? Etikett szerint bal kézen kell hordani? Baj, ha valaki a jobb kezén hordja?

ma 17:24
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Illemtanban nincs ilyen szabály. Nyugodtan hord a jobb kezeden.
ma 17:28
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Amelyik kezeddel szoktál írni olvasni enni dolgozni azon kényelmetlenebb még az órát is viselni de hát mindenki úgy hordja ahogy neki jól esik.
ma 17:37
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Etikett szerint azon a kezeden hordod, ami neked tetszik.

Másrészt a legtöbb ember azon a kezén hordja, ami a nem domináns, mert így sérül kevésbé.

ma 17:50
 4/8 anonim ***** válasza:
48%
Jobb kézen hordani mint lábon 😄
ma 18:06
 5/8 anonim ***** válasza:
78%
3.-nál a pont.
ma 18:10
 6/8 anonim ***** válasza:

Kb. középiskolás koromig a bal (ügyetlenebb) kezemen hordtam, meg sem fordult a fejemben, hogy maskepp is lehetne vagy kellene.

Aztán a falusi nagyanyám, - aki korosztálya nagy részéhez hasonlóan betegesen figyelt arra, mit gondolnak róla mások, a többségében idióta szokásoknak megfelelően igyekezett élni - egy nap öt percig azon siránkozott, hogy észrevette az egyik falubeli férfin, hogy a jobb kezén hordja az órát, és hogy ez micsoda szégyen.

Akkor áthelyeztem a jobb kezemre az órát és ma, húsz évvel később is ott hordom. Az itteni hozzászólók véleményével ellentétben nekem semmilyen problémát nem okoz, hogy a domináns kezemen viselem.

ma 18:50
 7/8 anonim ***** válasza:

Elvileg ennek (donináns kézen óra) akkor volt jelentösége, amikor az emberek többsége fizikai munkát (is) végzett, az órák pedig a legskiebb ütéstöl is tönkrementek és az órák kifejezetten drága tárgyak voltak. (pl érettségire kapott sok mindenki életében elöször órát, amit élete végéig megtartott)

Ez az eredete, a szokás megmaradt, ahogy több más esetben is.

Pl. nöket a bal oldalra engednek az utcán, mert eredetileg így nek akadályozta a férfit a kardja kihúzásában, ha meg kellett védenie a nöt vagy saját magát. Ma már senki nem hord kardot, de a szokás - a nönek bal oldalt a helye - megmaradt.

ma 18:55
 8/8 anonim ***** válasza:
Én a jobb karomon hordom, mivel a bal viszket tőle.
ma 19:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!