Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Előfizetéses telefon eladása?

Szipi2 kérdése:

Előfizetéses telefon eladása?

Figyelt kérdés

Sziasztok, Lassan 2 hete letíltották a telefonom, amit egy használt telefon piacon vettem (hardverapro). Rögtön az nap felhívtam a telekomot, az IMEI alapján azonnal utánnanéztek, és közölték velem, hogy a számlát illetve a telefon részleteit sem fizetik. Ezután felvettem a kapcsolatot az eladóval akitől vettem azt, készséggel válaszolt is szinte rögtön. Mondtam neki, hogy ez nem lesz így jó, és adtam neki egy hetet hogy rendezze a dolgokat a telekommal. Meg is tette, állítása szerint januárig befizetett mindent, ez részben igaz lehetett, mert visszakaptam a szolgáltatást. Teltek a napok, mikor arra leszek figyelmes, hogy "nincs szolgáltató". Ekkor ismét írtam a csávónak és követeltem vissza a teljes összeget, amibe bele is egyezett. Megbeszéltük a részleteket, én feladtam postán a telefont utánvéttel, közben szinte minden nap beszéltünk, kérdezősködtem stb... Múlthéten kellett volna megjönnie a pénzének(fizetés), de azt mondta, hogy a bérszámfejtő elrontott valamit, ezért csak hétfő este kapja meg és hitegetett, hogy majd ma munka után átveszi a postán... Ma délekőtt is írtam neki, még arra sem méltatott, hogy válaszoljon nekem. Holnap van a határidő a postán ameddig átveheti (szerintem nem fogja átvenni). Nyílván megyek a rendőrségre, ha nem veszi át holnap se, de félek, hogy nem fognak tenni semmit... Adásvételit nem írtunk, viszont mikor írtam neki hogy mennyit kérek vissza, azonnal beleegyezett. Írásos bizonyítékok is vannak, hogy tőle vásároltam, illetve az IMEI száma a készüléknek is a faszi nevéhez van kötve a szolgáltatónál. Az lenne a kérdésem, hogy csinálna-e bármit a rendőrség? Illetve nekem lehet ebből bármiféle problémám? Teszem fel orgazdaság?

Válaszaitokat köszönöm!

nov. 12. 19:55
 1/7 anonim ***** válasza:
Nem csinál semmit. Kis érték. Meg önként vetted. Sose értettem azokat, akik magánszemélytol vesznek ilyesmiket. 🧐
nov. 12. 20:07
 2/7 A kérdező kommentje:
Mi számít kis értéknek?
nov. 12. 20:09
 3/7 anonim ***** válasza:

Egy telefon. Tudod hány telefon tűnik el /lesz bűncselekmény tárgya egy nap?

Az ellopott autókkal sem fogalmazik a rendőrség. Felveszi a jegyzőkönyvet és kész.

nov. 12. 20:14
 4/7 A kérdező kommentje:
És mit tudok csinálni egy ilyen helyzetben? Gondolom csak tesznek valamit, ha nem tennének, mindenki ezt csinálná...
nov. 12. 20:16
 5/7 anonim ***** válasza:

A helyzeted valóban bonyolult, de a jogszabályok alapján valószínűleg védhető, ha jóhiszemű vásárlóként jártál el, és nem volt tudomásod arról, hogy problémás lehet a telefon. Itt van néhány fontos szempont a rendőrségi eljáráshoz és a saját helyzeted tisztázásához:

1. Jóhiszemű vásárlás: Amennyiben jóhiszeműen vásároltál, tehát nem tudtad, hogy a készülék törlesztési vagy egyéb problémákkal terhelt, akkor jogi szempontból nem vagy bűnrészes (például orgazdaság esetében). Az IMEI alapján igazolható, hogy a telefont az eladótól vetted, és a kommunikációtokból is kitűnik, hogy később derült ki számodra a részletfizetési probléma.

2. Írásos bizonyítékok: Ahogyan említetted, rendelkezésedre állnak írásos bizonyítékok (üzenetek) arról, hogy az eladó beleegyezett a pénz visszatérítésébe, és elismerte, hogy ő volt a készülék tulajdonosa. Ezeket mindenképpen vidd magaddal a rendőrségre, mert segítenek igazolni az igazadat és a követelésedet.

3. A rendőrség eljárása: A rendőrségen valószínűleg csalás (vagy csalás kísérlete) miatt fogják kezelni az ügyet, hiszen a leírtak alapján az eladó nem tett eleget a visszafizetési kötelezettségének, illetve a postai átvétel elutasítása is erre utalhat. Ha írásos bizonyítékokkal igazolni tudod a történteket, a rendőrség valószínűleg eljárást indít ellene.

4. Orgazdaság veszélye: Az orgazdaság akkor áll fenn, ha valaki szándékosan vásárol vagy birtokol lopott, bűncselekménnyel szerzett dolgot. Ha jóhiszeműen jártál el, és nem volt okod feltételezni, hogy a telefon problémás, akkor ez a kockázat nem valószínű. Fontos, hogy a rendőrség felé tudasd, hogy te tisztában voltál az eladó személyazonosságával, és nem gondoltad, hogy bármi törvénybe ütközőt vásárolsz.

5. Lépések, amiket érdemes megtenned:

Gyűjtsd össze az összes üzenetet, beszélgetést, és azokat mutasd be a rendőrségen.

Készíts egy idővonalat az eseményekről, ami segíti a rendőrséget az ügyed gyorsabb megértésében.

Ha a rendőrség nem indít eljárást vagy nem nyújt segítséget, lehetőséged van polgári úton is követelni a pénzed, bár ez hosszabb folyamat lehet.

A rendőrségi eljárás az ilyen helyzetekben sajnos eltarthat egy ideig, de az esetedben megvan az esély arra, hogy sikerül előrébb jutni, mivel bizonyítékokkal alá tudod támasztani az állításaidat.

nov. 12. 20:43
 6/7 A kérdező kommentje:
5-ös, nagyon szépen köszönöm a segítséged! Megfogadok minden tanácsodat! Köszönöm!!!
nov. 12. 20:48
 7/7 anonim ***** válasza:
Szívesen. 🙂
nov. 12. 20:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!