Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Ha találtam egy védett madarat...

Ha találtam egy védett madarat, megfogtam, csináltam róla egy képet és utána elengedtem, ezt pedig kiszeretném rakni az internetre kapok büntetést?

Figyelt kérdés
Csak normális kommentelők írjanak, köszi

júl. 30. 09:17
 1/4 TappancsMancs ***** válasza:

Ha nem látszik, hogy elfogtad, akkor kiteheted, mert nem károsítottad meg igazából. De a törvénycikk már szigorúbban fogalmaz.

1996. évi LIII. törvény a természet védelméről

Védett növény- és állatfajok, társulások

43. § (1) Tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.

(2) *A természetvédelmi hatóság engedélye szükséges védett állatfaj*

b) egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához, idomításához;

c) *egyedeinek szaporításához;

stb

[link]

júl. 30. 09:38
 2/4 TappancsMancs ***** válasza:

Kérdés persze, hogy mit ért a jog a "zavarás"-on. Gondolom, hogy egy ilyen fotóból többnyire nem lenne gond, és elég megértőek a normális dolgok esetén, ha láthatóan nem okozol semmi kárt a madárnak, de elvileg problémás is lehet.

Természetvédelmi bírság

80. § (1) Aki tevékenységével vagy mulasztásával

d) a védett élő szervezet, életközösség élőhelyét, illetőleg élettevékenységét jelentős mértékben zavarja;

júl. 30. 09:43
 3/4 anonim ***** válasza:
Amit leírtál, abból nem keletkezhet problémád.
júl. 30. 12:19
 4/4 TappancsMancs ***** válasza:

Nem vagyok madarász, de szerintem, ha a képen a kezében fogja az más, mintha rászállt az ujjára. A jogszabály több figyelemfelhívó kifejezést is közöl.

"egyedének zavarása"

"befogás"

"élettevékenységét jelentős mértékben zavarja"

Szerintem méltányosak lennének ...

Egy másik terület példája: ha jól emlékszem (most nem keresem ki), de cseheknél talált valaki egy őskori kőbaltát. Kitette a facebookra. Na ezt le kellett volna adnia. Meg is látták. Ki is ment a rendőrség. Lett bírság és el is kobozták. Bár tudom, hogy más példa.

Szerintem bizonytalan dogokra ne biztassuk a kérdezőt!

Írd le kicsit pontosabban, hogy mi van a képeken és abból lehetne jobb válaszokat adni, de így olyan nem is tudom dolog.

júl. 30. 20:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!