Ez most vajon átverős üzenet?
Egy csomó féle átverős üzenettel találkoztam már.Most viszont elgondolkodtam,anno egyszer rendeltem kínából és kaptam üzenetet,hogy vámot kell fizetni a termékre.Gyanús volt de kiderült valós,most egy hasonló üzenetet kaptam.Várok külföldről egy csomagot bár nem kínából egy Phanteks házhoz cuccokat mondjuk nem tudom a cég székhely melyik országban van vagy honnan küldik a termékeket de tőlük rendeltem pár pót alkatrészt.
Ez szerepel pl az üzenetben "A csomag átvétele érdekében szükséges kifizetnie a vámkezelési díjat és egyéb költségeket, melyek összege: 139.55 HUF."
Erről az email címről érkezett Magyar Posta <digitalhelpdesk@kp.gov.pk>
Van csomag szám is de ha beírom a posta nyomkövetőjébe ezt írja ki "A megadott küldeményre vonatkozóan a rendszer sajnos nem talált adatot."
Mintha nem is létezne a csomag.
Viszont a postának nem találtam elérhetőséget ahol érdeklődhetnék,hogy ez most valós e vagy csalás.
Az üzenetben van egy most fizetek gomb is.
Postai ügyfélszolgálat.
Részleg elérhetőségének pontosítása.
Az ügyednek van valamilyen azonosítója, - amelynek jelenlegi státuszát lekérdezed.
Hát nem tudom nekem inkább tűnik csalásnak mert az emailcím erre az oldalra mutat ami a képen van ez meg nem magyar.
Akkor meg nincs mit kérdezni!
De ha hivatalos forrásokon utána jársz, egyértelmű választ adnak - és még tudod is jelezni nekik, hogy ha a nevükben garázdálkodik valaki!
Ez a fajta átverés nagyon gyakori. És döbbenetes, de van olyan, aki be is dől neki. Én egy egyszerű kérdést szoktam feltenni: Vársz valahonnan csomagot? Nem. Akkor mi a jó istennek adtad meg a kártyát adataid a cvv kóddal együtt? Hát mer… hát… azt hittem… Mit?
Te rendeltél valamit? Küldhet neked csomagot ismerősöd?
Te magad is képes voltál utánajárni, hogy nem valós (a posta hivatalos rendszere szerint nem létezik ilyen csomag), mégis elbizonytalanodtál. A posta oldalán fent vannak a vámkezelési díjak is, valami 700 forintról indul, ami megint nem egyezik a százvalahány forinttal. De a leglényegesebb ami kiüti a szemet: a feladó e-mail címe. Vagy az oldal amire el akarnak irányítani, hogy semmi köze a magyar postához.
Ez az első amit meg kell nézni: kitől jött az üzenet. Utána, hogy mit akar elérni, és ezt hogyan kell megvalósítani. Az első pontnál a csalások 100%-a megbukik, és onnantól kezdve nem is kell a többire figyelni. Ugyan a posta nevében, de soha nem a hivatalos címeiről leveleznek a csalók. Neked elég annyit ismerned, hogy a posta kizárólag a "posta.hu" címről fog üzenetet küldeni, és minden más ami erre csak hasonlítani próbál (postahu.com, huposta.net, posta.co), az nem lesz igazi.
Az SMS-eknél a linkrövidőkkel trükköznek ami elfedi a valódi címet, de azt megnyitva sem a posta oldalára irányítanak, és a böngésző címsorából látható lesz a különbség akkor is, ha magát a felületet is lemásolta egy csaló oldal.
8/
Igen rendeltem ahogy írtam is.Bár azt nem tudni mivel küldik a csomagot mert amúgy még nem kaptam magától a cégtől jelzést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!