Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Tanúként bűncselekmény hazudni...

Tanúként bűncselekmény hazudni a rendőröknek?

Figyelt kérdés

Adott egy bűntény, amivel kapcsolatban tanúként hallgattak ki valakit, és az illető hazudott.

Ez büntetendő?

És ha igen, van elévülési idő?

Köszi a válaszokat.

jún. 12. 07:43
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Ha máshonnan nem, a filmekből hallanod kellett a "hamis tanúzás" kifejezést, az pont erről szól. Btk. 272. §-tól tudod ellenőrizni mi tartozik ebbe.
jún. 12. 07:47
 2/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm a gyors és pontos választ, sokat segített.

Hallottam a hamis tanúzásról, de azok amerikai filmek voltak, gondoltam, nem feltétlenül fedik egymást a két ország törvényei.

Egyébként elfelejtettem a kérdésben megfogalmazni, hogy ez természetesen egy fiktív kérdés, szó sincs arról, hogy efféle szörnyűségbe keveredjek.

jún. 12. 07:58
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Ha tanúként hallgatnak ki, akkor igazat kell mondanod. Ha gyanúsított vagy, akkor nem.

Gyanúsítottként érthető, ha nem akarsz magad ellen vallani, de a együttműködést, feltárást a büntetés kiszabásánál figyelembe veszik és enyhíti a kiszabott büntetést. Viszont nem fognak hamis tanúzásért extra büntit kiszabni.

Ezért is fontos tisztázni, hogy gyanúsítottként, vagy tanúként hallgatnak ki.

jún. 12. 08:36
 4/4 anonim ***** válasza:
A hamis vallomás tanúként mindenhol büntetendő. Az, hogy mennyire nagy a kammantás, az is befolyásolja a büntetés mértékét.
jún. 12. 12:51

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!