Ütközik-e az valamilyen törvénybe vagy jogszabályba, hogy az ember készítsen fénymásolatot a személyi igazolványáról és azt használja?
> hogy az ember készítsen fénymásolatot a személyi igazolványáról
Ennek nincs akadálya szerintem.
> és azt használja
Azon túl, hogy megmutatod Pistiének, hogy milyen szép személyi igazolványod van, azon kívül semmire nem tudod használni. Sehol nem fogják elfogadni, ahol a személyazonosító igazolványt kérnének. Sem bizonyos szolgáltatók – pl. bankok –, sem a hatóságok. Vagy hát nem jobban, mintha fényképmásolat helyett egy zsírkréta rajzod lenne az igazolványodról.
A személyazonosító igazolványod két okból hiteles:
1. A fényképed, aláírásod helyben készült, az ügyintéző meggyőződött arról, hogy te tényleg te vagy, ez a te arcod, te írtad alá a papírt, az előző személyid vagy az anyakönyvi kivonat másolatod alapján – összevetve azt a nyilvántartással – tényleg azok az adataid, amik.
2. Erről egy olyan okmány készül, ami számos olyan biztonsági elemet tartalmaz, ami miatt a másolása, módosítása kvázi lehetetlen, még nagyon komoly technikai felszereltség mellett sem lehet tökéletes.
Az a baj a fényképpel, hogy nem lehet eldönteni, hogy nem lehett-e photoshopolva. A fényképben nincs benne a plasztikkártyában lévő chip. A fényképen nem látszik, hogy a fénykép lézergravírozott-e vagy sem. Biztos nem olyan felbontású a fénykép, amivel a mikronyomat ellenőrizhető. A fém hologram és a arcképet fedő átlátszó hologram a fényképeden nem fog hologramként viselkedni, a színváltó jel nem fog színt váltani a fényképeden, az UV vízjelek megint nem lesznek ott a fényképeden stb…
Az a gond, hogy a személyazonosító igazolványról készült fényképről nem lehet eldönteni, hogy nem manipulált-e, így senki nem fogja hitelesnek elfogadni.
> Használtam én már a másolatot is magán egészségügyi intézménybe való belépéskor....
Hogy most egy adott ember jóindulatból elfogadta az egy dolog. Ha semmi nincs nálad, akkor is lehet, hogy némi győzködés után ugyanúgy beengedett volna.
Én inkább a hivatalos oldaláról beszéltem a dolognak. Ha a rendőr igazolhat, akkor tényleg annyit ér a fénykép az igazolványodról, mint egy zsírkrétarajz róla. Hogy aztán a rendőr jóindulatból tovább enged az már más tészta. Egy raklap ember van, akit rendőr igazoltat, nincsenek nála iratok – de fénykép sincs róla –, aztán mégsem viszik be, mert a rendőr azért – a stílusból, gesztusokból – érzi, hogy nem velük van dolga, nem őt keresik stb…
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!