Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Hogy tudassam a családdal,...

Hogy tudassam a családdal, hogy már nem vagyok kisgyerek?

Figyelt kérdés
Sokszor gyerekként kezelnek, és sok esetben túl féltenek. Ilyenkor nem tudom mit csináljak mondjam a szemükbe, hogy már nem kell így kezelni, vagy egyszer majd maguktól is rájönnek?
2023. szept. 25. 15:47
 1/3 anonim ***** válasza:

Magától az ilyen szemléletű szülő soha nem jön rá, hogy már nem kell téged gyerekként kezelni. Ha a hatvanas éveidben jársz, ők meg a nyolcvanas éveikben, akkor is meghallgathatod majd, hogy "vegyél fel sálat, mert hideg van". Ennek több oka is lehet: van akinek ötlete sincs, hogyan kellene kommunikálni a már nem gyermekkorú leszármazottjával, van aki a hatalmi pozícióját félti, van aki a szülői identitását, aminek felépítésébe annyi időt és energiát fektetett.

El kell mondani nekik, hogy számodra ez zavaró vagy akár megalázó, és hogy szívesen veszed ha van jótanácsuk egy adott dologgal kapcsolatban, de majd meghozod te a saját döntéseidet a továbbiakban, és ha kell viseled a döntések következményeit.

2023. szept. 25. 16:45
 2/3 anonim ***** válasza:

+ az 1-es válaszhoz.

Nem mindegy, hogy a kérdést pl. 14 évesként, vagy mondjuk 20 évesként írtad ki. 18 éves korodig ugyanis jogilag sok dologba van a szülőnek beleszólása, amit el kell tudni viselni, olyankor a vita tárgya esetleg a stílusuk lehet csak.

2023. szept. 25. 16:48
 3/3 anonim ***** válasza:

Ha 60 éves is leszel, ugyanugy a gyerekük maradsz.

Ha már huszon plusz éves vagy, akkor jogos az, hogy ne másszanak a képedbe.

Nekem anno tizenéves koromban külön be kellett "idomítani" a családot a tiszteletre, magánszférára is.

Kopogni se kopogtak, csak berontottak.

Nos, erről úgy szoktattam le őket, hogy minden kifogással rájuk nyitottam, de volt, hogy némán átvonultam szobájukon és kiraktam egy felsőmet a teraszra száradni stb.

Volt, hogy szex alatt nyitottam be kopogás nélkül és kapcsoltak, hogy milyen kellemetlen is ez.

Ugyanis exemmel együttlétkor is simán besétált anyám...

Akiknél nem hat a korrekt leülünk és megbeszéljük dolgok, azoknál kell tettekkel megmutatni, mit is csinálnak.

Másik ami sokat javított: amikor elköltöztem és eleinte nyakamra jártak, üzengettek, hivogattak...

Albi csere, majd megírtam, akkor veszem csak fel a telefont vagy írok vissza, ha úgy érzem.

Ha pedig pl projekten dolgozok, akkor senki nem mer zavarni már.

Tudni kell nemet mondani, határokat húzni.

De pl féltesóm apai ágon totálisan manipulált gyerek. Huszonévesen is minden reggel, délbe, este helyzetjelentést ad anyjának. Stb.

Nonszensz és beteges.

Ha elég idős vagy és tényleg sok, amit csinálnak, akkor beszéld meg velük, amennyiben ez nem megy, szabj erősebb határokat, hogy egészséges legyen a kapcsolat, ne pedig arcbamászó.

2023. szept. 25. 19:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!