Hogyan gitározhatnék úgy mint anno Jimi Hendrix?
Szerintem mechanikailag meg lehet úgy tanulni gitározni, mint Jimi Hendrix, hiszen nem volt extrémjó technikájú és pontosságú gitáros.
Ha csak a játéktudást nézzük, nála voltak/vannak sokkal jobbak. De a zenélés másról is szól...
A virtuozitás, a kreativitás, ami Hendrixet és pszichedelikus rockzenéjét egyedülálóvá tette, az másolással nem tanulható.
Aki megpróbál ugyanúgy gitározni, mint ő, az sosem lesz olyan, mint ő, mert ő nem próbált másra hasonlítani, hanem saját gondolatait, egy addig nem hallott egyéni módon fejezte ki.
Vannak emberek, akik kiemelkedő módon utánozzák a nagy művészeket Michael Jacksontól Picassóig. Még az is lehet, hogy valaki pontosan ugyanúgy, ugyanazt meg tudja valósítani, mint annak idején a művész. Na és?
Attól az utánzó még nem lesz művész, az mindig csak egy szolgai másolat lesz. A művészet alapvetése a saját érzések, gondolatok egyéni kifejezése. Ha ez nincs meg, ha nem kreatív az illető, legyen bármilyen jó, csak másoló marad.
Még valami. Amikor azt írtam, hogy Hendrix nem volt annyira jó, pontosan gitározó, akkor nem azt értettem ez alatt, hogy utcazenész szinten volt, hanem azt, hogy a világ legjobbjai között kizárólag etekintetben nem volt az első 3-ban, hanem csak az első 20-ban mondjuk. Nyilvánvaló, hogy a zenének élt, az volt az élete. Gitárral feküdt és gitárral kelt. Tehát neki a gyakorlás nem olyan volt, hogy másoktól kellett kérdezgetnie, mennyit kell még gyakorolnom, hanem olyan természetesen gyakorolt, mint ahogy lélegzett.
Önmagát és környezetét romboló életvitele ellenére és talán segítségével hihetetlen dolgot vitt véghez, hihetetlen karriert és életművet tett le az asztalra nagyon rövid idő alatt. Nekem a kedvenc gitárosom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!