Hogy fejleszthetem magam tovább gitárban? (többi lent, kicsit hosszú)
Nem igazán értem a problémát. Ha xyz melódiát összeütsz egy impróban, vagy épp egy akkordmenetet, vagy akármit zongorán, akkor ugyanazt meg tudod csinálni gitáron, ha tudod hol vannak a hangok, illetve hogyan kell az akkordokat formálni.
Nyilván gitáron nehezebb gondolkozni. Zongorán szépen mennek kromatikusan a hangok egymás után, katonás rendben, plusz még akkor sem tudsz eltévedni a hangok között, ha direkt próbálkozol, hála a fehér/feketr billentyűknek. Gitáron egyszerre öt sorban mennek a hangok, a sorok hol tiszta kvarttal, hol nagyterccel vannak elcsúszva egymástól, még különféle színek sem segítenek, csak pár pötty/berakás a fogólapon, ha egyáltalán. Nehezebb tájékozódni, jóval. De ha megvan, ha tudsz tájékozódni, pontosan ugyanúgy tudsz imprózni ezen a hangszeren, mint a többin.
Ez megvan? Ha nem, akkor itt van a bajok forrása. Ha igen, akkor meg mi a problémád pontosan?
Ha a hangzásban érzel problémát, akkor esetleg érdemes elgondolkodni, hogy körömmel pengetni. (Természetesen csak nylonhúroson.) -> ehhez kapcsolódóan: ha körömmel pengetnél, akkor mindenképpen érdemes formára reszelni, hogy egy puha (2000-2500-as) csiszolópapírt fektetni szorosan a húrokra, és ezen helyes tartásban a körmös kézzel pengetni, ez adni fogja a formát, amit aztán egy finomabb reszelővel/aztán a puha csiszoló papírral meg lehet igazítani. Célszerű ilyen esetben a pengést képzeletben a fogó kéz válla felé irányítani a pengetést.
Nekem sokat szokott segíteni, hogyha a körmöm már jó, az ad némi lendületet. Meg hiába, de én a klasszikus Carulli, Carcassi, Sor, Diabelli etüdöket is végig venném, mert nagyon sok olyan dolog van bennük, ami aztán vinni fogja a kezed. :)
Ha bármi kérdésed van, szívesen válaszolok még.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!