Az ukránok/oroszok és a lengyelek/csehek/szlovákok mennyire értik meg egymást?
Figyelt kérdés
Az oroszok és ukránok megértik egymást, meg a szlovákok-lengyelek-csehek is, de egy latin betűs szláv nyelv mennyire hasonlít egy ciril betűshöz?2023. ápr. 26. 18:17
1/3 mindentudó99 válasza:
Tévedés. Sok ukrán csak oroszul beszèl és saját nyelvént nem beszéli. Vagy csak ukránul és az oroszt nem érti. Vagy kevert nyelven beszélnek. Persze sok olyan is van aki mindkettőt érti.
2/3 anonim válasza:
"Az oroszok és ukránok megértik egymást"
Hát vagy nem. Az ukrán és az orosz nyelv alapszókincse kb. 60-70%-ban azonos, a bővebb szókincse olyan 50-55%-ban, ami azt jelenti, hogy kb. minden második szót értenek meg a másik nyelvéből. És akkor még ott vannak a nyelvtani különbségek (nyelvtan, abc), és a kiejtésbeli különbségek.
Persze, nagyon nem mindegy, hogy élőbeszédet kell-e megérteni, vagy írott szöveget, milyen szövegről van szó, stb.
3/3 anonim válasza:
Én szlovákiai magyarként jobban megértem a jugoszláv nyelveket, mint az orosz-ukránt. A cseh-lengyelt nagyon nagy mértékben megértem, a szerb-horvátnak ilyen 60-70%-át, de a keleti szláv nekem olyan mint amikor valaki részegen nyögi a szavakat rosszul. Max 1-2 szót kihàmozok az egészből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!