Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » A duzzasztó gátakat miért...

A duzzasztó gátakat miért ellenzik annyira?

Figyelt kérdés
tudom, hogyan működik, és azt is tudom, hogy a "elvesz" a szárzföldből (bár ezt lehet rosszul tudom) de ettől miért tesz kárt a környezetben, vagy mi ezzel a baj?

2022. okt. 28. 20:54
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Egyrészről jó, mert ugye nem termel CO2-őt.

Nem az a baj, hogy elvesz a szárazföldből, hanem kettévágja a folyó élővilágát.

A Dunán a Vaskapu alatti és feletti halak alig találkoznak. A Vaskapu előtt feljöttek ívni a vizák. Milyen klassz lenne most is békés, 3 mázsás óriásokat látni a Dunában, de ilyen már sohasem lesz.

A Tisza tónál a vízerőműhöz épült egy hallépcső, így bizonyos fajok már közlekednek a Tisza két része közt, pl a pontyok igen.

De a vízlpcső felett lelassult a folyás, így a kizárólag gyors vizeket kedvelő halak, mint a mennyhal továbbra sem közlekednek a két fél Tisza közt, sőt az erőmű felett vagy 40km szakaszon eltűntek.

Ugyanakkor a Tisza-tó egy nagyon változatos élővilágú mocsárvidék lett, tényleg gyönyörű, és természetvédelmi szempontból is értékes. Bár a mennyhal ettől nem lesz boldog.

A vízerőmű nem ördögtől való. A vízerőmű jó. Ugyanakkor kiterjedt hatása van a folyók élővilágára, és egyedileg mérlegelni kell, hogy megéri-e felépíteni.

2022. okt. 28. 21:06
 2/4 anonim ***** válasza:
Vaskapu előtt = mielőtt megépült volna, úgy értem
2022. okt. 28. 21:07
 3/4 anonim ***** válasza:
Ha van egy kilométer hosszú, ötszáz méter széles, hatvan méter mély völgy, tele növényzettel, állatokkal, majd ezt hirtelen feltöltöd vízzel, az szerinted mennyire árt az ott élő élővilágnak?
2022. okt. 28. 21:07
 4/4 anonim ***** válasza:
100%
Persze a 3. is egy szempont, de azt a szárazföldi élővilág kiheveri. A kettévágást a vízi nehezebben.
2022. okt. 28. 21:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!