Névváltoztatáskor mi a helyzet ezekkel a dolgokkal?
Szeretnék nevet változtatni, nem házasság miatt. Viszont van diplomám, nyelvvizsgám, érettségim. Ezeket bonyolult átíratni? Költséges?
Illetve, milyen fényt vet rám a névváltoztatás? Olyan munkám van, ahol nagyon nem mindegy a megítélésem. És ez olyan rosszul jön ki, attól félek, hogy azt hiszik, a törvénnyel gyűlt meg a bajom, vagy mindenki számára nyilvánvaló lesz, hogy nem akartam a születési nevemet, vagyis az apám nevét viselni, tehát apámmal valami nem stimmel....
Köszi, ez jó hír! 1 millám nincs erre sajnos :( Szóval ez megnyugtató.
A papírjaimra számítottam, szerencsére jogsim nincs és egy be se jelentett albérletben lakom, minden a főbérlőm nevén van. Szóval ha jól sejtem, megáll a személyi, meg hasonló papírok átíratásában.
Nem tudom, honnan vette az első válaszoló az 1 milliót. Úgy tudom egy bizonyítványt átiratni 5 ezer ft. De nyilván csak azokat kell, amik igazolják a végzettséget meg nyelvvizsga, de nem kell az összes félévi bizonyítványból újat kérni. Egyébként egyikből sem kell, mert a névváltoztatásról szóló határozatot kell mellé csatolni. Kivéve ha külföldön akarsz dolgozni, úgy tudom, akkor kell az új neveddel újra igényelni a bizonyítványokat.
Ha nincs jogsid, a többi igazolvány cseréje mind ingyenes.
Bank, közmű, telefon és egyéb szolgáltatók felé kell jelezni a névváltoztatást. Meg persze a munkáltató felé is. Mondj valami jól hangzó indokot a munkahelyen, miért változtatod meg a neved. Egyébként valószínűleg nem sokat fognak rajta töprengeni. Egyáltalán nem olyan ritkaság, hogy valaki nevet változtat. Magyarországon évente kb 5000 ember. Ebben a házasság miatti nincs benne.
na, szuper ez megnyugató. Külföldön nem akarok dolgzni :D Igazából csak a diploma, meg a nyelvvizsga volt a kérdés. Tőlem sosem fog senki kérni érettségit meg áltis bizonyítványt, mert ott a diplomám. Ezek nélkül az sem lenne.
Amúgy az a helyzet hogy tanár vagyok, és a gyerekek kíváncsiak...Arra gondoltam, annyit mondok majd: felvettem a nevelőapám nevét. Ez is elárul dolgokat, de még ez a legjobb megoldás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!