Ha a dohányboltba beküldenek mondjuk 16 évesek egy 18 éves személyt, és ezt észreveszi az eladó, akkor a dohányboltos nem köteles kiszolgálni azt a személyt, aki bement a boltba?
Nos, nem ismerem a törvényeket, de nézetem szerint bármikor nemet mondhatok a saját üzletemben. Alkalmazottként meg a főnökök elvárása szerint.
Viszont nem az én (jogi) felelősségem, hogy a bolton kívül mi történik.
2. Te egy másik kérdésre feleltél. Egyébként igazoltatni sincs joga.
Az Aldi láthatóan ősz, öreg emberektől is megkérdezi, mikor született, ha alkoholt is vesz. Mondhatok nemet rá, füllenthetek is, igazolványt nem kérhet (nem is teszik).
A kérdés az, ha én 78 évesen azért veszek cigit, mert egy 14 éves megkért rá, akkor mit kezd az én igazolványommal?
De nem tudok olyan törvényről, amelyik megtiltani a kiszolgálás megtagadását. Inkább erkölcsi kérdés, hogy hogyan viselkedem ilyenkor. Ám tudomást sem szerzek az egészről, így erősen elméleti.
Egy gyermek és egy felnőtt beszélget kint az utcán. Az ablak nélküli dohányboltból nem látom, és ha igen: miről?
"Egyébként igazoltatni sincs joga."
Igazoltatni lehet hogy nincs, de hogy megkérjen hogy megmutasd a személyidet, arra van. Illetve hogy ne szolgáljon ki, ha nem mutatod meg, arra is.
Ha nyilvánvaló és rögzítve is van, hogy ott toporzékol a kicsi haverod/haverjaid kattogva, várva téged.
Megteheti.
Nem kell rá haragudni, se semmi, neki állásába is kerülhet.
Máskor nem kell butának lenni és a kölykök várjanak máshol meg téged.
Ilyen egyszerű.
Amúgy is felesleges a dohányzás.
Megint tetszik-nem tetszik módon használjátok a piros/zöldet.
Az eladó megtagadhatja a kiszolgálást indoklás nélkül is. Azt meg nem vizsgálhatja, hogy egy felnőtt milyen megfontolásból vásárol bármit is. Ezek tények.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!