Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Ha én okozom közúti balesetet...

Ha én okozom közúti balesetet akkor az minden biztosítónál fogják látni?

Figyelt kérdés
2022. aug. 10. 16:30
 1/5 anonim ***** válasza:
Nem értem a kérdést.
2022. aug. 10. 16:59
 2/5 A kérdező kommentje:
Én voltam a hibás ha adok betét lapot neki akkor az mindegyik biztosító fogja látni?
2022. aug. 10. 17:45
 3/5 anonim ***** válasza:

Még mindig nem értem hogy ez miért lényeges, de a bonus malus besorolásodat igen.

De ettől függetlenül lehet hogy tudsz olcsóbbat kötni az évfordulón.

2022. aug. 10. 17:50
 4/5 A kérdező kommentje:
Azt kérdeztem hogy látni fogják vagy nem?
2022. aug. 10. 18:10
 5/5 anonim ***** válasza:
82%

Nem csak hogy látni fogják, de kötelesek is figyelembe venni.

„25. § (2) A biztosítók külön rendeletben meghatározottak szerint kötelesek a kártörténeti adatokat felhasználni, a kártörténeti adatokon alapuló bonus-malus rendszert működtetni, továbbá a kártörténeti igazolásokat kiadni.”

↑ 2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról

A törvény külön fejezetben foglalkozik a kártörténeti nyilvántartással.

A fejezet címe: „Kártörténeti nyilvántartás”

A hossza miatt nem másolom ide, de néhány kiragadott mondat:

• „51. § (1) Az e törvény szerinti biztosítók a szerződéskötésre kötelezettek veszélyközössége terheinek megfelelő elosztása érdekében, a szerződések díjának kockázatarányos megállapítása érdekében a kártörténeti adatok felhasználása, a kárrendezéssel kapcsolatos feladatok ellátása, a kártörténeti igazolások kiadása, továbbá a 10. § (1) bekezdésében foglaltak ellenőrizhetősége céljából kártörténeti nyilvántartást (a továbbiakban: kárnyilvántartás) hoznak létre.”

• „51. § (3) A kárnyilvántartó szerv nyilvántartást vezet a kötvénynyilvántartásban szereplő biztosítási szerződések vonatkozásában a kármentes időszakokról, a szerződő üzemben tartókról és a 36. § (8) bekezdésének a), b) és e) pontjában meghatározott üzemben tartókról, továbbá a hozzájuk kapcsolódó kártérítési kötelezettséget kiváltó káreseményekről, a kártérítésre kötelezett személyekről, a kártérítési kötelezettség ismertté válásáról, a kárösszeg károkozó üzemben tartó által történt visszafizetéséről, az ezekhez kapcsolódó események dátumairól.”

• „51. § (8) A kárnyilvántartó szerv a (4) bekezdés f)-h) pontjában és a (4a) bekezdésben megjelölt adatokat azok keletkezésétől számított 30 év elteltével törli”

• „51. § (9) A kárnyilvántartó szerv kérelemre köteles átadni vagy hozzáférhetővé tenni:…”

A törvény hatályos teljes szövege elolvasható

itt: [link] (Net Jogtár), vagy

itt: [link] (Nemzeti Jogszabálytár)

2022. aug. 11. 08:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!