Hogyan lehetett valakinek a szociban nyugati autója?
Szeretek nézni archív videokat a youtube - on.
Egy budapesti, közelekdéssel foglalkozó filmet néztem éppen, csupa csupa keleti gyartású autó. Ám feltünt, hogy itt ott van egy - két egyes Golf, Opel Kadett, Opel Sinatra, sőt még egy BMW is feltűnt. Tudtommal ( én akkor még nagyon gyerek voltam), a nyugati dolgok tilosak voltak akkor- lsd például zene, filmek, ruhák stb….
Kinek lehetett ilyen? Külön engedély kellett hozzá? Hogyan helyeztette forgalomba?
MEgfelelő kapcsolatokkal (pártszinten) lehetett ilyet rendelni is.
Vagy a külföldre szakadt rokonok küldtek, ajándékoztak a szegény itthonmaradottaknak.
De tessék, számtalan cikket találsz róla a neten...
"a nyugati dolgok tilosak voltak akkor- lsd például zene, filmek, ruhák stb…."
Egyáltalán nem voltak tilosak, csak macerás volt hozzájuk jutni. Na jó, betiltott filmek tényleg voltak.
Engem az gondolkoztatott el, ha ennyire dekadensnek és romlottnak tartották a nyugatot, illetve ezzel mosták az agyakat, akkor miért engedték ezen termékek/autók forgalomba helyzését?
Teszem azt Kádár is Mercivel járt ugyebár… nekem ez a legnagyobb képmutatás
Fölösleges dolog utólag belemagyarázni bármit is.
Apukám egyszerű vasgyári munkás volt, és mégis vásárolt egy öreg angol
-értsd:"nyugati"- autót a 60-as években.
Valamikor egy sportoló hozta Magyarországra, aztán néhány év használat után eladta, így került hozzánk.
Nem volt benne semmi pártkapcsolat, semmi vám-szabályok kijátszása stb.
Nézz meg egy 50-es 60-as évekből származó dokumentum filmet.
Opel Kapitan, Fiat Topolínó,500-1300-1500,Renault Dauphin, Simca Aronde, Ford Consul, Mercedes 180-190-220, Alfa Romeo Giulietta, ....és még sokáig leheten sorolni, hányféle autó futott itthon.
8: volt ilyen is..... mert az élsportolók eleve kaptak vámmentességet... ezzel sefteltek, hogy jó drágán el tudták adni...
De azért ne próbáld általánosként beállítani....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!