Budapest világvárosnak számít, illetve nevezhető annak?
Először is definiáljuk mi számít világvárosnak.
Nem elegendő csupán a népsség, mert akkor rengeteg 3. világbeli nyomorban tengődő világváros lenne.
Világváros: Meghatározó társadalmi, gazdasági, kulturális, és politikai súlya van a világban.
Ezen definíció alapján Budapest NEM világváros. Ellenben a fele akkora lakossággal rendelkező Frankfurt már annak számít.
5. Sok országban azt sem tudják hogy az országunk mi fán terem, nemhogy Budapest. Európában jelentős város, de világvárosnak nevezni eléggé túlzás. Megkérdezed Moszkvában hol van Budapest jókora részük azt sem tudná mi az.
Az a helyzet, hogy nincs súlyunk a világban. :)
Üdv
Pedig a 4.nek igaza van! Barhol a (kulturalt) vilagon megkerdezed hol van, New York, Los Angeles, London, Moszkva, Tokio, rogton ra vagjak, ellenben mikor megemlitettem Birminghamban hogy Budapestrol jottem, a tarsasag egy resze csak nezett mint borju az ujkapura. Legtobbjuk meg csak az orszagot sem tudna el helyezni egy vak terkepen :)
bocsi az ekezetek miatt, de csak igy tudok irni.
Mint ex kamionos megerősíthetem, nemhogy a világon, de sok helyen még európában sem tudják hol van Bp. Az hogy ez az emberek butasága, vagy csak szimplán tényleg nem nevezhető világvárosnak azt már rátok bízom. :)
(Egyébként szerintem sem az)
Azért kellenek definciós keretek :D
Ha csak ennyin múlna Lodz, Wrocław, Krivij Rih, Ufa, Krasznojarszk, Barranquilla, Haidarábád mind világvárosok lennének.
És most tegye fel a kezét aki bármelyiket is ismeri :D
És ezeket?
Brüsszel, Frankfurt am main, Zürich, Dortmund, Toronto?
Nem (kizárólag) a nagyságtól lesz jelentős egy város.
Hanem inkább attól hogy a globális gazdasági hálózat elsődleges csomópontjai, pénzügyre, kereskedelemre, kultúrára nagy befolyásuk van, gazdasági dominanciájuk jelentős.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!