Mit gondoltok erről a versről?
Álomország
Álomország mélyén,
Merre éjjelente járok,
Minden szép és békés,
Benne nyugalmat találok.
Lefekvés előtt 'vagyok, mint
Gyermek ki játszani szaladna,
Minden jónál nagyobb kincs,
Boldog s éhes a kalandra.
Mikor meglátom kapuját,
A földön bánat dúl s harag,
De ha belépek, a kapun át,
Mind rossz érzés kint marad.
Hol járok folyó nem apad,
Zöldellenek a völgyek,
Él és virul a patak,
S az égig érő tölgyek.
Bársony sugár száll alá,
Minden élőlényre,
Móka, öröm s vidámság,
Jellemző népére.
Ha tehetném örökre élnék ott,
Míg kint vihar dúl szüntelen,
S a bánattal, ki szürke démon,
Nem kellene küzdenem.
De az öröm megszűn ott is,
Ha a nap bús fénye rám ragyog,
Álom ország szertefoszlik,
S újból csak este láthatom.
Nagyon rossz. Mint vers. A mondandója kissé furán van előadva, de nagyjából érthető - nem ez a gond. De a verselés maga borzalmas. Nincs ritmusa. A szótagszám teljesen össze-vissza változik, látszólag minden elképzelés nélkül. A hosszú-rövid szótagok szintén teljesen esetlegesek.
Olvass el egy verset. Mármint igazit.
"Még nyílnak a völgyben a kerti virágok,
Még zöldel a nyárfa az ablak előtt,
De látod amottan a téli világot?
Már hó takará el a bérci tetőt."
Érzed a ritmust? Na ez a vers.
A te műved... Háááát...
Még sokat kell gyakorolni.
Szia! Szerintem maga az alap gondolat nagyon szép, érdemes ilyesmiről verset írni:) Amit én javasolni tudok, ahogy előttem is írták, hogy olvasgass a ritmikáról kicsit többet, mert a magyar nyelvű költészetben ez nagyon fontos, hiszen a nyelvünk különösen alkalmas rá, hogy különböző verseléseket használjunk.
ezen a linken sok mindent megtalálsz:)
illetve, amit még tudok mondani, hogy nem az a fontos egy versben (főleg manapság), hogy a szavak a sor végén rímeljenek egymásra. persze jól tud hangzani, de nem igaz, hogy minden versnek rímelnie kell. nekem kicsit olyan, mintha minden erőddel a rímekre fókuszáltál volna, ezért elveszik a mondanivaló, és a saját hangod. ami pedig (az én véleményem szerint) sokkal lényegesebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!