Ez a része hogyan működik a villamos hálózatnak?
Szeretnék egy kis felvilágosítást kérni. Hiába foglalkozom elektromossággal 3-4 éve, még vannak bennem kisebb-nagyobb kérdések, amiket szeretnék megtanulni, hogy hogyan működik.
Szóval, ugye tudjuk, hogy az egész villamos hálózat földfüggő. Ezért van ha megfogjuk a fázist és a földön állunk, akkor áramütés ér.
A váltakozó áram ugye az erőművekből jut el az otthonunkig, kisebb-nagyobb transzformátorok segítségével. Na ezzel kapcsolatosan lenne kérdésem. A "középfeszültségű" oszlopokon 3 vezeték található. 3 fázis, ami elméletileg "120 fokkal van eltolva" ugye, a szinuszhullám. Amikor a transzformátorba becsatlakozik a három fázis, a kb. 20 kV-os feszültséget letranszformálja 400 V feszültséggé, ami az utcai oszlopokon keresztül, a házakhoz csatlakozik. Na ugye az utcai, úgynevezett négyvezetékes rendszerben van a 3 letranszformált fázis, meg egy nulla. A házakhoz egy-egy fázis megy be (van ahol három is) és mindegyik ház másikhoz van csatlakoztatva, ezért kell ugye a három fázis, hogy ne egy fázison legyen egy egész utca "árama/teljesítménye", mert akkor túl lenne terhelve. Egy áramkör záródásához kell egy "pozitív" meg egy "negatív" fázis meg nulla. Na de a középfeszültségű vezetékeken "hová tűnik a nulla"? Hiszen ott csak a 3 fázis megy. Én úgy hallottam, hogy a trafóknál a nulla le van földelve, illetve az erőműben a generátor csillagpontja is le van földelve, és így tud zárulni az áramkör. És ugye a házaknál a földelő vezeték az tulajdonképpen a nulla, csak a villanyóránál van szétválasztva. Na, kérlek titeket, hogy ebben segítsetek, hogy hülyeséget írtam-e vagy nem. Nem a villanyórás részre lennék főként kíváncsi, hanem az-az előtti részre, hogy tényleg így zárul-e az áramkör.
Kérlek segítsenek, olyanok akik tényleg értenek hozzá. Szeretném ezt megérteni. Ha hülyeséget írtam esetleg, akkor bocsánat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!