Ez az IQ érték rendben van, vagy már gázos?
Diszkalkuliám van, ennyi tanulási nehézségem van. A lapon ezt adták ki nekem:
(Egyszer mértek 120-110-et, mindig más az eredmény.
Az egyik helyen máshogy közelítették meg, pl jobb agyfélteket, vagy az általános tudást. )
iq=96
pq=180 (ezt például nem magyarázták el mi)
vq= 96
egy 2012-es szerint:
vml:115
pkl: 96
mml: 77
fsl: 100
azt szeretném ebből megtudni, ez minek számít, azon kívül, hogy matematikából rossz vagyok, és magamat nem tudom sorolni a 96iq csapatba, mivel elég jók a további ismereteim.
Írják is, hogy szórt.
Csak hogy mi is valójában?
"jó"?... ezt még kevésbé értem... ez nem verseny.
ha valaki 180 cm magas, akkor annyi, ha valaki 195 cm, akkor annyi, ha valaki 160 cm, akkor annyi (max. nem megy kosarazónak).
ha ennyire foglalkoztat a dolog, akkor nyilván tudod, hogy haranggörbe alapján szokták elképzelni a különféle IQ-júak eloszlását, amelyen 100 az átlag, és gyakran mondanak átlagosnak egy e körüli (pl. 90–110-es) tartományt, ld. pl.:
de ezt az átlagos tartományt csak úgy "rámondják", lehet 85–115 is... ráadásul ugyanahhoz a mérési eredményhez különféle IQ-érték tartozhat a különféle skálák szerint: lehet az egyiken 85, aki a másikon 90. csak a 100 a biztos. ;-)
na meg hát az ugyanazon az emberen végzett különféle mérésekhez is különféle eredmények fognak tartozni – sajnos az IQ-ra nincs olyan egzakt mérési módszerünk, mint a testmagasságra a méterrúd, de azért próbálkoznak, próbálkoznak...
ha majd tudsz mondani magadról egy olyan IQ-értéket, amelyet el tudsz fogani hitelesnek, akkor nézd meg, hogy hol helyezkedsz el a görbén, és döntsd el, hogy "gázos"-e, "jó"-e. ezt sajnos én nem tudom eldönteni helyetted.
(direkt nem úgy fogalmaztam, hogy "megfelel-e", mert ez nem olyan dolog, amelyen érdemben tudsz változtatni (ahogy a testmagasság sem), ezért érdemes elfogadni, már előre, akármi lesz is. :-) – bár ahogy a (látszólagos) testmagasságon lehet segíteni egy magassarkúval, úgy a (látszólagos) IQ-n is segíthet egy jól eltalált szemüveg. ;-) ez egy olyan különleges eszköz, amely egyszerre tudja javítani az ember látását és (látszólagos) IQ-ját! csudák vannak.)
A 2012-es az a WAIS IV teszt volt ha 16 év fölött voltál. Ha 16 alatt akkor a WISC IV.
vmi: verbális megértés index.
115: 84%, vagyis a korcsoportod 84%-a rosszabb eredményt ért el
pki: perceptuális következtetés index 96: 39%
mmi: munka memória index
77: 6%
fsi: feldolgozási sebesség index
100 50%
Ha az összeset egybe vesszük a teljes teszt index valóban 96 vagyis 39%
az utóbbi válasz már jobban megértette velem, mire utalnak a röviditesek.
Én értem, hogy annyi van, amennyi, de a szórt iq-képem alapján lehet 96, de a többi is beleszámít valahol, ami pedig biztató. Csak nem mondták meg, hogy az értékek, nekem mit jelentenek, mire megyek velük, hol tudom használni.
Persze, ennek ellenére az erősségeimmel tisztában vagyok, valószínűleg, azt adta ki nagy eredménynek még 11 évesen.
Akkor azóta ha jól értem, a verbális megértés index 115 volt, 180 lett, de maga az iqm 96-on maradt, 16 évesen mértek utoljára.
"az utóbbi válasz már jobban megértette velem, mire utalnak a röviditesek."
ja? én csak a főkérdésre válaszoltam, bocs, pszichológus nem vagyok – bár a rövidítések megfejtéséhez egy gugli is elég:
"A MAWI-ban VQ (verbális) és PQ (performációs) értékbõl mérik az IQ-t."
"A tesztfelvételt követően három értéket határozunk meg: VQ (verbális kvóciens), PQ (performációs kvóciens) és IQ (általános intelliegncia-szint"
"Wechsler-féle intelligenciteszt felnőtt változata (WAIS, 1939, 1955, 1981) két rész: verbális és performációs próbák
Nem csak összesített IQ-t mér, hanem részpróbákként is értékelhetők, verbális és performációs kvóciens (VQ és PQ)"
----
"verbális megértés index 115 volt, 180 lett"
ez, nem tudom, hogy jött ki: a pq az pont a nem-verbális (performációs) érték... a vq a verbális.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!