Miért nem tűntek el a szocializmus márkái a rendszerváltás után?
Figyelt kérdés
WU2 sampon, Tomi mosószer, Tibi csoki... Pár év szünet után még a Tisza cipő is feljött. 50 éves vagyok, sosem éreztem nosztalgiát ilyenek kapcsán. Furcsa, hogy ezzel ellentétben a mostani magyar márkáknak angol hangzású neve van, néha kiemelve, hogy magyar, néha titkolva.2021. nov. 22. 10:45
11/18 anonim válasza:
Mert az akkor készült termékek - a szellemieket kivéve - időt állóak, - nem úgy, mint a fogyasztói társadalom számára gyártott maximum három évig működgető ipari hulladékok.
12/18 A kérdező kommentje:
Bár nem gépekre gondoltam, azért elmondanám, hogy a Philips vasalóm lassan 30 éves lesz, és a Siemens hajszárítóm kb. 20 évig bírta. Úgyhogy nem értünk egyet, ha akadnak is kivételek.
Köszönöm az eddigi válaszokat.
2021. nov. 25. 13:10
13/18 anonim válasza:
Igen, mert azok még nem a mostani fogyasztói társadalom igényeire lettek legyártva, - akkor még versenyeztek egymással a cégek, hogy ki gyárt hosszabb élettartamú termékeket. Ezt nagyjából 2000 környékén cserélték arra a szemléletre, hogy kényszerítsék rendszeres vásárlásra a hülye fogyasztót, - ellenkező esetben felkopna az álluk és az utcán hemperegnének a többi munkanélkülivel.
14/18 A kérdező kommentje:
A több éves telefonjaim is működnek. Még egy olcsó szendvicssütőm is, ami egyszer a sarkára esett, ami letört, de meg sem kottyant neki, és sorolhatnám még a példákat. Bocs, de nem érdekelnek a megdönthetetlen elméleteid.
2021. nov. 25. 13:55
15/18 anonim válasza:
Komolyan: te egy "mázlista" vagy ez esetben, kérdező! Te vagy az egyedüli ember, akinek még a rugdalózója is hófehéren kivasalva, szakadás, elváltozás nélkül ott pihenve várja a 389. szekrényed mélyén, hogy az ükunokáid ükunokái is bevethessék alkalomadtán. -Példásan gondos és eszméletlenül szerencsés embernek mondhatod magad, - 3000000 emberből te vagy az egyetlen, akivel ezek a parafenomén eseménysorok megestek az elmúlt emberöltő folyamán! Gratulálok!
16/18 anonim válasza:
...Vagy inkább folyékonyan ferdítesz! :D
17/18 A kérdező kommentje:
Csak telefonokról, és háztartási gépekről írtam, ezeknek semmi köze a vélt pedantériámhoz, és állítólagos szerencsémhez. Hadd ne kelljen lefényképeznem őket, bár akkor is lennének kétségeid. A YouTube-ra ne tegyek fel videót róluk működés közben? (vicc) Én nem gondolom, hogy semmi nem romlik el pár év, netán pár hónap után, szerintem te se gondold az ellenkezőjét. Azt viszont gondolom, hogy a cégek (általánosságban) nem pár évre gyártanak termékeket, hacsak nem nagyon olcsó, de erre is tudnék ellenpéldát. Tehát szerintem bár akadhat ilyen cég, vagy ilyen termék, de egyáltalán nem ez a jellemző. Biztos naiv és tájékozatlan vagyok.
2021. nov. 25. 14:19
18/18 A kérdező kommentje:
Mellesleg simán el tudom képzelni, hogy sok régi magyar cucc igenis tönkrement/elromlott pár év után. Majd rá is kérdezek itt.
2021. nov. 25. 14:24
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!