Miért alkalmatlan a spiccbot ragadozó halak fogására?
Spicbot valojaban egy rovid rakosbot ... arra valo, hogy fix helyre tudjal meriteni, ahoba elotte beetettel ... preciz horgaszat.
Ezzel szemben a rablohalat meg kell keresni es elo kell tudni csalogatni a rejtekebol, vagyis tamadasra kell osztonozni ... ehhez pasztazni kell az egesz vizet es nem csak az elotted levo vizet amit elersz a spicbottal.
Spicbot arra jo, hogy az elocsalis horgaszathoz megtudd fogni gyorsan a kishalakat partkozelben, majd mehet a rablozas is feneken vagy uszoval.
Mucsalis horgaszathoz pergetobot kell.
Azt azért nem állítanám, hogy alkalmatlan, mert egy erősebb spiccbottal a partszélben lapuló ragadozókat simán be lehet cserkészni, de nem erre vannak kifejlesztve. A spiccbotok között is hatalmas különbségek vannak. Egy könnyű, snecizős, keszegezős spicc, max sügérezni jó, egy nagyobb csuka tépné a zsinórt vagy törné a botot.
Egy nehezebb, begumizott pontyozós spiccel, már nagyobb esély lenne kifogni, de itt meg a gumi jelenti a hátrányt. A gumi nyúlása miatt szinte lehetetlen egy csuka vagy süllő csontos szájába beakasztani rendesen a horgot. Általában egy rövid küzdelem után lefordulnak róla.
Ettől függetlenül rakóssal célzottan szoktam süllőzni éjjel, de fogtam már vele 3 kilós balint is, ami betolás közben rárabolt a 3 szem pinkire :)
Az egyik legjobb rablózós botom pedig egy 7-es bolo, ami valójában egy gyűrűzött erősebb spiccbot. Ezt egy speciális tartóba teszem és élő kishallal csalizva szinte mindenféle rablóhalat fogtam már vele nagyjából 5 kilós súlyhatárig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!