Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Csak én szoktam elgondolkodni...

Csak én szoktam elgondolkodni a GYK olvasgatása és az internet böngészése közben, hogy valóbban csak olyan kevesen nem végzik el a 8 általánost?

Figyelt kérdés

Vannak okos, művelt emberek itt is, de ők nagyon a kisebbséghez tartoznak. Amikor a Gyakori Kérdéseket és egyéb internetes oldalakat olvasgatok, akkor gyakran megfordul a fejemben, hogy valóbban ilyen kevesen vannak, akik nem fejezik be a 8 általánost vagy ennyire alacsony a magyar oktatás színvonala... Sokan itt is olyan szinten vannak tudásilag, mint az amerikaiak ( https://www.youtube.com/watch?v=0OpPgA1buC4 ) és ez nem dicséret. Sokszor már a falra mászom egyes kérdésektől és az arra érkező nevetségesen rossz válaszoktól, amelyek természetesen jól fel vannak pontozva, aki pedig netán tudja, azt meg jól le is pontozzák. Eleve a tudást nagyon rossz és szomorú, ha valaki csak és kizárólag az iskolából szerzi és semmi háttértudása, semmi olvasottsága nincs. Nem értem, hogy ennyire számomra alap dolgokat valaki hogy nem tanult meg az élete folyamán, mindegy hogy önállóan vagy az iskolában.

Ennyire rossz lenne a helyzet, már itt, Európában is? Ti is tapasztaltatok ilyet?

2021. okt. 4. 19:11
1 2 3
 21/29 A kérdező kommentje:

"Ez nem igaz.

Állami iskolákban még Amerikában 𝐒𝐄𝐌 tanítják."

Jó, akkor nem tanítják. Legyen igazad. Biztos én is hallucináltam, amikor tanultam anno. A személyéről oktatnak, pont úgy, mint Buddháról, Mohamedről, Mózesről, tehát a főbb vallások alapítóiról.

Amerikai ismerőseim csak nagyon távoliak vannak (távoli rokonság), de csak hogy egy példát említsek, osztrák ismerősből sok van és náluk is tanulják. Pedig Ausztria nem egy ultra-reakciós ország.

"Néha ilyen csellel belekerülhet. De ugyanígy kerül bele az is a tankönyvbe, hogy a homoszexualitás bűn.

Ez csalás, mert nem alapul bizonyítékokon."

Milyen csellel? :-D Kettő tankönyvet írtam, amelyek a legelterjedtebbek Magyarországon. Világi tantárgyak tankönyveibe nem került bele az, hogy a homoszexualitás bűn lenne, maximum hittan könyvekbe, de nem gondolnám, hogy ez olyan nagy probléma lenne, mivel világnézet szerint választható helyette az etika is. Egyébként ne csinálj már ilyen nevetséges húzásokat! Először azt állítod, hogy nem tanítják, mert a tankönyvekben van az igazság, aztán ha bebizonyítják, hogy pedig de, tanítják, akkor még erősebben az állítod, hogy nem, végül beismered, hogy mégis, de nem igaz az, ami a tankönyvekben van. What?! Mi ebben a logika?! Egyébként megsúgom, hogy a tankönyveket is professzorok, de minimum a témából ledoktorált emberek írják és szinte a 100%-uk nem is egyházi személy.

"Ezt nem is mondta senki. Amúgy mondanál erre egy lehetséges bizonyítékot, hogy valaki 𝐍𝐄𝐌 létezett?

Például Pilátus feljegyezhette volna, hogy A.D. 1-ben nem született meg?"

Például egy korabeli zsidó vagy pogány írás (mind a kettő vallást gyakorló vezetők többsége elítélte egy ideig a keresztényeket), ami "leleplezi", hogy a keresztények valótlan embert istenítenek. A judaizmus is elismeri a létezését, csupán a Talmud a lehető legrosszabb fényben, hamis messiásként tünteti fel.

Egyébként bőven elegendő lenne már, egy valamirevaló, híres, elismert, elfogulatlan történész írása is a nem létéről vagy a létének megkérdőjelezéséről.

Vannak Jézusnál még régebben élt emberek (pl.: görög filozófusok, egyiptomi fáraók), akikről szó szerint semmi nem maradt fent, mégsem kérdőjelezi meg senki a létezésüket (legalábbis az értelmes, művelt emberek közül).

"Mutathatnál egyet."

Semmi nem bizonyíték számodra. Mutattam már elég sokat, de számodra egyik sem elég jó. Ha egy történészt ideállítanék, aki kifejtené neked, akkor is kitalálnád, hogy biztos elfogult, mert meg van mondjuk keresztelve.

"Arra gondolok, hogy van egy kiinduló alapod (Jézus létezett, és kész) - és mindent ehhez próbálsz igazítani. Néhol tényleg olyan hajmeresztő dolgokat mondasz, hogy a fejem kapkodom."

Van egy történelmi tény, ami minden valószínűség szerint igaz, mert szinte minden mellette szól. Persze, hogy ehhez próbálok mindent igazítani. Bocsáss meg, hogy nem érvelek az mellett, ami minden kétséget kizárva valótlan, hogy Jézus egy görög isten, aki még mindig az Olümposzon táncikál.

Mondhatnál egykét példát, ezekre a "hajmeresztő dolgokra"!

"Ezt nem értem, miért írtad."

Bocsánat, ha rosszul értelmeztem a szövegkörnyezetben, de számomra úgy jött le, hogy már inkább rólam írsz olyan dolgokat, amelyeket nem támasztasz alá, nem pedig a konkrét érvekre.

"Ha te is tudod, hogy nem lenyomat, akkor neked 𝐌𝐈𝐑𝐄 bizonyíték a lepel, és egyáltalán miért hoztad fel?"

Honnan szűrted le, hogy ÉN TUDOM, HOGY HAMISÍTVÁNY? Nem érted a "DE, HA MÉGIS" kifejezést. Én nem állítottam semmit, sehol, pláne, hogy egyértelműen hamis. Azt írtam, hogy lehet ez is egy bizonyítási pont. Nem fejtettem ki mellette vagy ellene egyértelmű az álláspontomat, csupán megcáfoltam azokat az általad írottakat, amelyek tényként állítják be, a hamis mivoltát.

"Ez miért biztos?"

Művészettörténészek, illetve ezzel az iránnyal foglalkozó vegyészek fel tudják ismerni a festékeket, illetve, ha azt nem is, előbbiek az ecsetkezelést, illetve vonásokat felismerik. Nem aláírt festmények művészeit be is tudták már ez alapján sokszor azonosítani, nemhogy felismerjék azt, hogy valami festmény-e vagy sem.

"Ez ugye vicc volt?

Gondold meg még egyszer..."

Mondom MARADVÁNYAIT. Nem magát az anyagot.

"Hmmm...

te most valakit hülyének nézel?

(Kifejtem: szerinted ez mennyire erős bizonyíték? Még ha meg is lenne...)"

Az, hogy valamikor létezett egyértelműen bizonyított. Csupán annyira erős, mint a legtöbb ereklyéje a legtöbb vallás példaképeinek, alapítóinak. A szent jobb valóbban Szent István jobbkeze? Mi más lett volna... Buddha csontjai, valóbban az övéi? Ha valaki szerint pedig minden hamis és mindenki hazudik, pedig már a konteó kategória.

"Ezt meg már tisztáztuk, hogy egyik sem bizonyíték.

(Kifejtem: esetleg elképzelhető, hogy valamelyiknek van valós alapja - csak éppen 𝐄𝐆𝐘𝐈𝐊 𝐒𝐈𝐍𝐂𝐒 bizonyítva közülük.)"

Eddig a legtöbb bizonyítékot semmisnek tekintetted. A tankönyveket gyártó tanárokat, professzorokat, doktorokat is csalónak bélyegezted.

A történelem nagy része az írásos emlékekre épül. Szóval egy csomó dolog hazugság lehet, ezzel a logikával következtetve.

"Sajnos, ez van.

Én elhiszem, hogy hatalmas probléma az, hogy pont a te világvallásod legfontosabb szereplője, az egész alapja nem bizonyított - de akkor is ez van."

Megint egy hatalmas bődületességet írtál, a következtetéseid miatt. Honnan a jó nagy életből vetted, hogy vallásos, keresztény vagyok? Ez nagyon hajaz Erdélyi Ágoston logikájára. :-D Simán lehetnék muszlim, akik számára Jézus egy próféta volt, buddhista, akik közül sokat bódhiszatvaként tekintenek rá, hindu, akik közül sokak szerint ő egy avatára volt. Sőt, honnan veszed, hogy egyáltalán vallásos vagyok? Általa ismert, olyan történelmi tények mellett, amelyeket ő és sokan mások is valósnak tekintenek nem érvelhet egy egyáltalán nem vallásos ember? Mi ez a logikai következtetés.

"Lehet hinni benne, csak tudni nem lehet róla."

A csak sok történész ezzel nem igazán ért egyet.

2021. okt. 7. 15:39
 22/29 A kérdező kommentje:

bódhiszattva

Bocsánat.

2021. okt. 7. 15:47
 23/29 A kérdező kommentje:
De az eléggé hibás érvelés, hogy nem egész mondatokra, illetve a szövegkörnyezetet belevéve reagálsz, hanem kikapdosott mondatrészekre csupán. Szóltam is, de még mindig ezt csinálod. Úgyhogy élek az interneten ismertté vált mondattal: "Én ezt a vitát lezártnak tekintem".
2021. okt. 7. 16:04
 24/29 anonim ***** válasza:

"A személyéről oktatnak, pont úgy, mint"

Mármint irodalom órán, a hozzá kapcsolódó művekről, a hatásáról az életre, művészetre, stb. Ez rendben is van.

"Világi tantárgyak tankönyveibe nem került bele az, hogy a homoszexualitás bűn lenne, maximum hittan könyvekbe, de nem gondolnám, hogy ez olyan nagy probléma lenne, mivel világnézet szerint választható helyette az etika is."

Puff neki!

Ez etika könyvben volt!

"Először azt állítod, hogy nem tanítják, mert a tankönyvekben van az igazság"

Nem, ott a bizonyított dolgok vannak. Kivéve a művészetet, az más kategória.

"akkor még erősebben az állítod, hogy nem"

Merthogy sajnos semmilyen folyamat nem tökéletes, és ezért írtam, hogy csalással bekerülhet. Lásd: etika könyv.

"Például egy korabeli zsidó vagy pogány írás (mind a kettő vallást gyakorló vezetők többsége elítélte egy ideig a keresztényeket), ami "leleplezi", hogy a keresztények valótlan embert istenítenek."

Annyira nem volt fontos, hogy még életében szülessen ilyen (ha volt neki olyan). Volt akkoriban épp elég próféta.

Utána meg már ki tudja, sok 100 év múlva...

"Vannak Jézusnál még régebben élt emberek (pl.: görög filozófusok, egyiptomi fáraók), akikről szó szerint semmi nem maradt fent, mégsem kérdőjelezi meg senki a létezésüket (legalábbis az értelmes, művelt emberek közül)."

Ebben biztos része van annak is, hogy ők emberek voltak, nem istenek.

Speciel nekem Teal'c élete sokkal jobban tetszik, és róla több dolog is fennmaradt - valami miatt mégsem gondolnám, hogy ezek az igazságot tükrözik.

"Ha egy történészt ideállítanék, aki kifejtené neked, akkor is kitalálnád, hogy biztos elfogult"

Pedig ez lenne az egyetlen esély.

Mondjuk az igaz, hogy valami igen erős bizonyíték kellene. Amit idáig hoztál, az mind arról szólt, hogy akár igaz is lehetne... ezt meg eddig is tudtuk, és ezek továbbra sem bizonyítékok.

És ez még csak a létezése.

Szó nincs még arról, hogy mi a helyzet a csodás tetteivel, pedig ennek aztán VALÓBAN nyoma kellett volna, hogy maradjon, nem? Erről zengett volna még Róma is, ha tényleg megtörtént volna bármelyik.

Azt meg már nem is említjük, hogy isten volt-e. Pedig ez aztán tényleg belekerült volna az összes létező akkori hírforrásba, az tuti.

"Azt írtam, hogy lehet ez is egy bizonyítási pont."

Nem.

A fentiek miatt ELEVE nem lehet az. Ezeket pedig minden tájékozott ember ismeri. Ezért nem értem, hogy miért hoztad ezt a lehetséges bizonyítékok között.

"tényként állítják be, a hamis mivoltát"

Az időmeghatározás elég egyértelmű dolog. Az bizony tény.

Az meg, hogy egy arc képe nem keletkezhet olyan módon, ahogy azt elképzeled, tovább rombolja az esélyeket.

"MARADVÁNYAIT. Nem magát az anyagot."

Ez még mindig vicc, nem érted?

Ez bizonyítéknak még csak a közelében se jár! Minek említetted egyáltalán?

"Az, hogy valamikor létezett egyértelműen bizonyított."

Ez nem igaz.

De itt most nem ez a lényeg, hanem az, hogy amit hoztál, a legkisebb mértékben sem alkalmas bizonyításra.

"A szent jobb valóbban Szent István jobbkeze?"

Egyáltalán nem biztos.

"Ha valaki szerint pedig minden hamis és mindenki hazudik, pedig már a konteó kategória."

Így igaz!

Ezért mondom, hogy ezek NEM bizonyítékok!

Érted a különbséget?

"A történelem nagy része az írásos emlékekre épül. Szóval egy csomó dolog hazugság lehet"

Mármint: leginkább téves értelmezés, és néhány hazugság.

Így igaz.

Ezért kell minél több helyen bizonyítékokat keresni, addig pedig a legjobb tudásunk szerint értelmezni. NEM a vágyaink alapján! (Hajrá szkíta, hun és szíriuszi magyar ősök!)

"Honnan a jó nagy életből vetted, hogy vallásos, keresztény vagyok?"

A viselkedésed és a "logikád" alapján.

Az vagy?

2021. okt. 7. 16:11
 25/29 A kérdező kommentje:

Bizonyára nem a kettő fő kiadó által forgalmazottban szerepelt. A személye történelemből tananyag.

"A viselkedésed és a "logikád" alapján."

Ez a legviccesebb. Lehet, hogy az vagyok, lehet, hogy nem. Miért lényeges? Lehet, hogy manicheus vagyok, akiket a keresztények eretnekeknek bélyegeztek, pedig tisztelik Jézust. Lehet, hogy nem is vagyok vallásos. Felesleges adat.

De még mindig van néhány kifogásolható érved, ami az első bekezdésnél már meg is mutatkozik. Alapelve a vitáknak, hogy egész mondatokra, sőt néha bekezdésekre reagálunk, a szövegkörnyezettel együttvéve. Mivel az se lenne értelmes, ha valaki szavanként reagálna.

2021. okt. 7. 16:32
 26/29 anonim ***** válasza:

A lényeget emelem ki, nem 50 sort idézek.

Te viszont most semmire nem válaszoltál.

Arra se, hogy mi a hited, pedig azt kötelességed megvallani.

2021. okt. 7. 20:05
 27/29 A kérdező kommentje:

Ki mondja? Te? :-D Aztán miért lenne kötelességem? Miért lényeges ez a párbeszéd szempontjából? Nem válaszolsz te sem egy csomó kérdésre, ami abban az "50 sorban" van. Miért lényeges, hogy melyik vallás követője vagyok? Hogy személyeskedhess és beleköthess abba, amiben hiszek vagy éppen, amiben nem hiszek? Ez teljes mértékben lényegtelen.

Te sem válaszoltál sok olyan dologra, ami viszont az én oldalamról jogos felvetés.

A lényeget úgy, hogy több másik lényeges rész kimaradt, értem.

Az pedig még mindig hibás, kifogásolható "érvelés", ha nem a szövegkörnyezetre, vagy a mondatra reagálsz, hanem szószerkezetekre, esetleg félmondatokra. Pont olyan, mintha szavakra reagálnál. Ez így pedig nem vita. Olyan mintha élőben az illető szavaiba vágnál.

2021. okt. 7. 20:26
 28/29 anonim ***** válasza:

Komolytalan ember vagy, sajnálom.

Ez most simán csak mellébeszélés volt, semmi más nem volt benne.

Így értelmetlen az egész beszélgetés, úgyhogy viszlát.

2021. okt. 7. 20:30
 29/29 A kérdező kommentje:
Már az miatt értelmetlen, mert a vita kereteit nem tartod be.
2021. okt. 7. 20:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!