Aki meg van keresztelve, annak tényleg 2 keresztnevének kell (kéne) lennie?
Akkor jó :D
Én is így voltam vele, hogy "kéne második nevemnek lenni, WTF?", de akkor örülök, hogy nem én vagyok ezzel egyedül :D
aki meg van keresztelve, annak nem kell második név.
ugy tudom bérmálás után kell egy másodikat felvenni.
Sokak hiedelmével ellentétben a második keresztnév nem a keresztelés, bérmálkozás, konfirmálás "következménye"
Két keresztneve annak van, akit a születésekor 2 keresztnévvel anyakönyveztek. Ez benn van a születési anyakönyvi kivonatában és minden hivatalos okmányában. Pl az unokaöcsém nincs megkeresztelve, de 2 keresztneve van.
Keresztelőkor a gyerekek nem kapnak újabb keresztnevet.
Bérmálkozáskor választanak bérma-keresztnevet, de ez a hivatalos okmányokban, iratokban nem szerepelhet (kivéve az egyházi papírokat)
Konfirmáláskor nem adnak újabb keresztnevet.
Azért nincs második keresztneved, mert születésedkor nem adtak a szüleid csak egy keresztnevet. (ha akarsz még egyet, név változtatással kérhetsz, annyi, hogy ekkor nem változtatod meg a vezeték és keresztneved, csak felveszel még egy keresztnevet)
Ha katolikus vagy és fogsz bérmálkozni, kapsz mégegy kersztnevet, de az nem lesz a második keresztneved, csak a bérmakeresztneved.
Ha reforrmátus vagy és konfirmálni fogsz, nem kapsz másik keresztnevet.
A zsidók meg a születési anyakönyvükben szereplő névtől teljesen eltérő nevet választanak (kapnak?) és azon szólítják egymást. De ezt nem tudom, hogy mikor kapják, mert csak felnőtt zsidókat ismerek (és csak férfiakat, nem tudom a nőknek van-e) De az is lehet, hogy ez csak az orodox zsidóknál van, a neológoknál nem tudom, van-e.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!