Lehet egy testvérpárnak ugyanazt a keresztnevet adni?
Ez csak úgy eszembe jutott.
Ha pl születik két lányom (akár ikrek, akár nem) és én mindkettőt Krisztinának akarom elnevezni, megtehetem?:D Van erre valami jogszabály?
Törvényesen nem.
Viszont volt egy ismerősöm. Az első házasságából származó fiát is Sándornak
nevezte el, elvált és a második házasságából származó fia is Sándor.
Én idiótának tartom, mert a gyerekeknek árt ezzel.
A név társadalmi funkciója, hogy megkülönböztessen.
Családon belül lehet ugyanaz a neve több korosztálynak: nagymama, anya és lánya; unokatestvéreknek, nagynéninek unokahúgnak.
De egy családon belül két lánynak nem lehet azonos neve, csak akkor, ha van másik neve is.
Az unokahúgom Krisztina a keresztségben Katalin, a húga Erzsébet a keresztségben Krisztina.
De a Krisztinát csak a nagyobbik használja.
Lehet, ha nem ugyanaz az anyjuk neve vagy nem egy napon születtek, tehát ikrek esetében csak akkor ha egyik 23.58-kor, a másik meg 00.01-kor pl. Egyeszerű testvéreknél is lehet, hisz nem egy napon születnek.
Ezt megengedik a jogszabályok, más kérdés, hogy iszonyat baromság..
Ugyanannak a szülöpárnak nem lehet két azonos nevü gyereke, mindekét szülönek más-más partnerrel már igen.
Ami még lehetséges, hogy két keresztnevet adnak a gyereknek, az elsö lehet akár ugyanaz is, de a másodiknak eltérönek kell lennie.
De ettöl függetlenül is igen idióta ötletnek tartom! Remélhetöleg még gyerek vagy,igy van esély arra, hogy idövel kinövöd.
44-es szakasz 5. Bekezdés... :)
Kinyitottam a linket, amit a #9-es ajánl.
Nem okoskodni akarod, csak megjegyzem: az általa 44-es szakasz, az alighanem a 44. paragrafus lenne, az 5. bekezdést pedig ide másolom:
(5) * Az ugyanattól az anyától származó, ugyanazon a napon született gyermekek nem viselhetnek megegyező utónevet.
Tehát ikrekről van szó, de nem találtam olyan rendelkezést, hogy ugyanazon szülők különböző időben született gyerekei viselhetnek-e egyforma utónevet (keresztnevet). Vagyis értelmezzem úgy, hogy ami nincs tiltva, az megengedett? Tudtommal ez valahol tiltva van. Ha logikus az ikrek esetében, akkor miért nem logikus a más időben született édestestvérek esetében? Továbbá úgy tudom, hogy lehet megegyező utóneve két féltestvérnek, ha az anya a közös, de nem lehet, ha közös az apa, mert ebben az esetben az apa családi nevét jegyzik be mindkét gyereknél. Tehát az apának lenen két saját gyereke ugyanazzal a családi (vezeték-) és utónévvel (keresztnévvel) is. Nem állítom, hogy így van, talán mások kiigazítanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!