Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Mennyire népszerű ma a rádióam...

Mennyire népszerű ma a rádióamatőrködés?

Figyelt kérdés

Régen, 20-30 éve elterjedt hobbi volt a rádióamatőrködés, több rádióamatőr ismerősöm is volt. Most már egy sincs.

Eltünt ez a hobbi is, mint a bélyeggyűjtés?

2020. nov. 26. 16:32
1 2 3
 11/21 Tak ***** válasza:
100%
Valójában nem is az információ csere volt a lényege ennek a hobbinak vagy elektrotechnikai irányzatnak,hanem az ezzel járó tudás és presztízs.Mert ugye régen nem volt ennyire sokrétű a távolsági kommunikáció,így maga a berendezés,a reprodukálhatósága egy hidegháborús időszakban nagy jelentőségű volt.
2020. dec. 1. 15:32
 12/21 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

A "régi rendszerben" nem vették rossz néven, hogy a rádióamatőrök tudtak beszélni a nyugati rádióamatőrökkel?

Illetve hogy ment a kommunikáció? Angol, német?

2020. dec. 2. 10:06
 13/21 Tak ***** válasza:
100%

De,mindenki figyelt mindenkit,nem volt szabad a vélemény nyilvánítás,de akkoriban(is) a morse kód volt a favorit,hogy manapság mi,azt nem tudom.

Pont a cenzúra miatt kell(manapság is szerintem) bejelentkezni adáskor az éterbe,és beazonosítani magad ha van kontakt,és naplózni az eredményes kontaktokat."hívójeles" amatőr...

2020. dec. 2. 16:40
 14/21 anonim ***** válasza:
100%
Mi leginkább angolul, oroszul beszéltünk. Németül nálunk csak 1 ember tudott. Fóniában is morsében is. És szerintem a fanatikusok most is csinálják. Bár nagy mértékben átalakult ez tény (én se csinálom már jó pár 10 éve).
2020. dec. 2. 19:40
 15/21 anonim válasza:
100%

Szia! Én 17 éves vagyok, rádióamatőr.

Igen, én is úgy látom, hogy kihalófélben van, de azért utánpótlás mindig van, vagyunk elegen ahhoz, hogy "sokan" legyünk.

Nekem a mániám a rádiózás, gyűjtöm is a régi katonai rádiókat.

Igazából kinek milyen. Tehát nekem az éeltem, a legnagyobb örömömet ebben lelem. Más pedig abban, hogy részegen bulizik valamelyik szórakozóhelyen.

Ha ez nem érdekel, akkor nem kell művelni :) De kétség kívül izgalmas tud lenni!!!

2020. dec. 11. 13:16
 16/21 anonim ***** válasza:
Hali! Nekem más okból lett egy pmr (kézi, civil használatra kitalált) viszonylag olcsó rádióm /airsofthoz/, teljesen gyári, de van, hogy kiülök a kertbe hallgatózni, aztán ha valaki beleszól, dumálok vele pár mondatot, örülünk egymásnak és az élet megy tovább. Nem tudom, hogy hogyan lehetne fejlődni a hobbiban. Pénzem van, de nem tudom, hogy mit vegyek és időm nincs feltétlen annyit olvasni utána, így marad ez.
2021. dec. 31. 04:28
 17/21 anonim ***** válasza:

#utolsó,

már azzal is tudsz fejlődni, hogy ha nem csak otthon hallgatózol, hanem egy kis kirándulással felmész 1 jóóó magas hegy tetejére, ahonnan már hatalmas távolságokat lehet berádiózni és tök új emberekkel tudsz dumálni.

Illetve, kezdd el tanulni arádióamatőr vizsga anyagát, s eközben rá fogsz jönni, hogy mi kell neked e hobbihoz.

2021. dec. 31. 09:05
 18/21 anonim ***** válasza:

Egyszer volt, hogy pont akadt nálam egy UV-5r, tényleg jó volt, de most dumáltam egy "harcászati" rádióssal, ő javasolt nekem egy jóféle antennát, majd szert teszek rá, aztán irány valami magaslat :)

- tehát ez már tervben van. Egyébként beleolvastam a tananyagba, de nekem ilyen se vége-se hossza dolognak tűnt, nem volt bevezetés, vagy valami ilyesmi. De ha időm engedi újra belekezdek és innen is köszönöm a tanácsot, szívesen fogadok továbbiakban is!

2021. dec. 31. 12:07
 19/21 A kérdező kommentje:

Erről mi a véleményetek?

"A múlt héten volt lelkes, amúgy "villanymérnök" barátom rádióamatőr vizsgázni. Mert fejébe vette, hogy jól jön az túrázás stb alkalmával ha törvényesem saját hívójellel tud beszélni. Felkészítő tanfolyamon is volt, nem is hülye gyerek, tanulta is suliban, ért is hozzá...

Aznap a 60 vizsgázóból 1 embert engedtek át, 10 másik tehet majd ismétlővizsgát egy témakörből, a többit kivágták mint azt a bizonyos macskát. És még viccelődni is volt kedve a vizsgabizottságnak.

(A felkészüléshez valami 70es években írt anyagot kellett magolni, a történet szerint.)

Barátom is felhúzta magát, és hagyja a francba az egész bohóckodást. Meg is értem!

Ahelyett, hogy a való világ igényeire keresnének - új - megoldásokat (mint az egységesített értelmes és használható frekvenciák) ahelyett megy a jóvanazúgy50éveisjóvót mentalitás."

2023. febr. 28. 11:26
 20/21 anonim ***** válasza:
#16 vagyok, azóta volt már par rádióm, meg cbzek aktívan, de amatőr vizsgára nem visz rá a lélek. Rengeteg f*szságot kell megtanulni, ami teljesen felesleges, ráadásul egy hobbiról beszélünk, mégis be kell menni vizsgázni. Ha online vizsga lenne, meg hozzá pár oldalas korszerű tananyag, akkor biztos megcsinálnám, de így ehh..
2023. febr. 28. 13:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!