Mennyire népszerű ma a rádióamatőrködés?
Régen, 20-30 éve elterjedt hobbi volt a rádióamatőrködés, több rádióamatőr ismerősöm is volt. Most már egy sincs.
Eltünt ez a hobbi is, mint a bélyeggyűjtés?
Köszönöm a válaszokat!
A "régi rendszerben" nem vették rossz néven, hogy a rádióamatőrök tudtak beszélni a nyugati rádióamatőrökkel?
Illetve hogy ment a kommunikáció? Angol, német?
De,mindenki figyelt mindenkit,nem volt szabad a vélemény nyilvánítás,de akkoriban(is) a morse kód volt a favorit,hogy manapság mi,azt nem tudom.
Pont a cenzúra miatt kell(manapság is szerintem) bejelentkezni adáskor az éterbe,és beazonosítani magad ha van kontakt,és naplózni az eredményes kontaktokat."hívójeles" amatőr...
Szia! Én 17 éves vagyok, rádióamatőr.
Igen, én is úgy látom, hogy kihalófélben van, de azért utánpótlás mindig van, vagyunk elegen ahhoz, hogy "sokan" legyünk.
Nekem a mániám a rádiózás, gyűjtöm is a régi katonai rádiókat.
Igazából kinek milyen. Tehát nekem az éeltem, a legnagyobb örömömet ebben lelem. Más pedig abban, hogy részegen bulizik valamelyik szórakozóhelyen.
Ha ez nem érdekel, akkor nem kell művelni :) De kétség kívül izgalmas tud lenni!!!
#utolsó,
már azzal is tudsz fejlődni, hogy ha nem csak otthon hallgatózol, hanem egy kis kirándulással felmész 1 jóóó magas hegy tetejére, ahonnan már hatalmas távolságokat lehet berádiózni és tök új emberekkel tudsz dumálni.
Illetve, kezdd el tanulni arádióamatőr vizsga anyagát, s eközben rá fogsz jönni, hogy mi kell neked e hobbihoz.
Egyszer volt, hogy pont akadt nálam egy UV-5r, tényleg jó volt, de most dumáltam egy "harcászati" rádióssal, ő javasolt nekem egy jóféle antennát, majd szert teszek rá, aztán irány valami magaslat :)
- tehát ez már tervben van. Egyébként beleolvastam a tananyagba, de nekem ilyen se vége-se hossza dolognak tűnt, nem volt bevezetés, vagy valami ilyesmi. De ha időm engedi újra belekezdek és innen is köszönöm a tanácsot, szívesen fogadok továbbiakban is!
Erről mi a véleményetek?
"A múlt héten volt lelkes, amúgy "villanymérnök" barátom rádióamatőr vizsgázni. Mert fejébe vette, hogy jól jön az túrázás stb alkalmával ha törvényesem saját hívójellel tud beszélni. Felkészítő tanfolyamon is volt, nem is hülye gyerek, tanulta is suliban, ért is hozzá...
Aznap a 60 vizsgázóból 1 embert engedtek át, 10 másik tehet majd ismétlővizsgát egy témakörből, a többit kivágták mint azt a bizonyos macskát. És még viccelődni is volt kedve a vizsgabizottságnak.
(A felkészüléshez valami 70es években írt anyagot kellett magolni, a történet szerint.)
Barátom is felhúzta magát, és hagyja a francba az egész bohóckodást. Meg is értem!
Ahelyett, hogy a való világ igényeire keresnének - új - megoldásokat (mint az egységesített értelmes és használható frekvenciák) ahelyett megy a jóvanazúgy50éveisjóvót mentalitás."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!