Személyi igazolványról telefonnal készített képpel vissza tudnak élni?
Egy online állás pályázásához volt szükség rá, hogy megadjam, csak utána gondoltam bele, hogy nem feltétlen normális a személyim képét számomra egyelőre ismeretlen embereknek küldözgetni, de már késő.
Vissza tudnak vele élni valahogy?
Nem, mert semmilyen hivatalos helyen nem fogadják el a fényképet vagy másolatot, maximum ha közjegyző által van hitelesítve. De egy közjegyző fog bemondásra egy személyiről készült képet hitelesíteni, hiszen neki is be kell mutatni az eredetit, igazolni hogy a használatra jogosult kéri.
Azt mondjuk elképzelni sem tudom, hogy pályázati szakaszban mégis mire kell egy személyi másolat.
Köszönöm a válaszokat!
Igazából ilyen szabadúszó munka lenne, nem bejelentett munkahely, legalábbis nekem így jött le, külföldi cégnél. De akkor örülök, ha nem lehet belőle komoly probléma. Mentek a zöldek!
Lehetséges, hogy lehúzás áldozata lettél, vagyis kamu volt az álláslehetőség és csak a személyik fotóinak megszerzésére mentek a hirdetők. Sajnos egyre gyakoribban az ilyen személyiséglopások.
Ez ellen úgy tudsz védekezni, ha elküldés előtt kitakarsz minden adatot a személyidről, csak a kép és a neved látszik, minden mást kisatírozol a számát és az aláírást feltétlenül!
Jobb esetben csak kamu fészbuk profilok készítésére használják fel a megszerzett személyiket, rosszabb esetben bármilyen csaláshoz, például áruhitelhez. Légy óvatos!
Ha "minek nekik a másolat" akkor:
1. miért küldted el szó nélkül egy idegennek?
2. miért nem kérdezted meg hogy mire kell?
Önként elküldted az adatokat, ezzel a rendőrség nem fog semmit kezdeni. A feljelentéshez elkövetett bűncselekmény is kell, az pedig nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!