Oroszt tanulók help?
Azt hogy моя мой vagy stb, az a szó nemétől függ. Tehát ha azt akarod mondani, hogy: Az én ceruzám, akkor a мой -t kell használni, mert a ceruza szó (карандаш) hím nemű. Szóval az "Én ceruzám" az a мой карандаш. Ha nőnemű a szó, akkor моя квартира (én lakásom). Ha azt mondod, hogy EZ az én valamim, akkor pedig alanyesetben elegendő az это -t használni. Maguk az oroszok is sokszor ezt használják a szó nemétől függetlenül, de fontos, hogy ez CSAK alanyesetre vonatkozik.
это моя квартира
это мой карандаш
A szavak helyes kiejtésére pedig a forvo nevű oldalt ajánlom, személy szerint sose szerettem mikor az idegen szavak kiejtését magyarul írják le, mert könnyen meg lehet tanulni hibásan, aztán átszokni meg nem annyira egyszerű. A "kedvencem" mikor az 'ы' hangot írják i -nek, vagy ü -nek, holott a valoságban ezek a hangok max hasonlítanak a valódi orosz 'ы' hangra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!