Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Mennyire bonyolult egy névvált...

Mennyire bonyolult egy névváltoztatás itthon?

Figyelt kérdés

1. Keresztnévről és vezetéknévről is szó vab.

2. Nem arra gondolok, hogy bemegyek a hivatalba, kicsengetek X forintot, mert ez nyiván nem nehéz. Hanem arra, hogy bizonyítványok, jogosítványok, oklevelek, banki adatok stb. átváltoztatása.

Remélem van itt olyan, akinek van ebben tapasztalata.

2020. aug. 3. 16:20
1 2 3 4
 11/40 A kérdező kommentje:
Azt elhiszem :D
2020. aug. 23. 22:22
 12/40 anonim ***** válasza:
Szia! Én is a napokban adtam be a kérvényt, nekem apám vezetéknevétől kell megszabadulnom, semmi extrát nem akartam, csak egy tömegnevet, amiből sok van, és a fene se tudja, ki fia-borja lehetek. A keresztnevemet megtartottam, mert anya választotta és ha a százas lista vége felé is van, azért akad belőle. Nem a nevemmel akarok kitűnni mások közül. Nekem az anyakönyvvezető nem mondta, hogy indokoljam meg, miért pont azt akarom, amit, csak hogy miért akarok cserélni. Remélem, az elég lesz fent is a bírálóknak. Az egyetem óta Budán lakom, akkor már legyek Budai, úgyis gyakori, és elvileg nem tiltja semmi, és egybe se hangzik rosszul a kettő. Talán október végén már megjön a papír, és remélem, elfogadják. Ha esetleg megvagy az iratok cseréjével, tudsz benne segíteni, mi mennyi ideig tart, mennyi macera van vele, hogy itt még ez a neved, de ott már az stb.
2020. szept. 5. 02:11
 13/40 A kérdező kommentje:
Köszi. Indoklásnak nem elég a nem tetszik? Na mindegy, ezt már megoldom, gondolkodtam már ezen sokat
2020. szept. 5. 20:00
 14/40 anonim ***** válasza:

Nem tudom. Szerintem valamit találj ki rá, akkor is, ha nem az az igazság. Nekem sok indokom lett volna rá, de a legkomolyabb az volt, hogy apám szinte már közszereplő, főleg a megyében, az anyakönyvvezető is megmondta, hogy őt mindenki ismeri, névről biztosan, és ő már fogalomnak számít. Sajnos. És nem is olyan gyakori a név, az egész országban nincs 800 ember ezzel a vezetéknévvel. És engem itt a városban már vele azonosítanak, ha munkát keresek vagy valahova elmegyek és be kell mutatkozni. Rögtön megkapom, hogy a rokona vagyok-e. És elég volt ebből, én én vagyok, nem pedig ő. Én beírtam, hogy hátrányos megkülönböztetés ér emiatt és ezért akarok egyszerűbbre cserélni, amiből nem tudják, kinek a rokona vagyok. De egyébként se tetszik a nevem, mindig is utáltam. Ráadásul leírni se tudják sehol rendesen, gyakran még a személyiről nézve se. A keresztnevemet nem akartam lecserélni, azt anya adta, nem a legjobb, de ennyi idő alatt megszoktam, nem tudom, hogy viselném, ha ezentúl másképp hívnának. Meg legalább külföldön is használják, ott se lesz nagy gond. Sajnos a családnevet nem lehet megválasztani születéskor, ez van, ezt kapom. Akkor legalábbis úgy volt. De azt nem mondják ki naponta, nem okoz olyan traumát a váltás, mintha egyik napról a másikra pl. nem Natália lennék, hanem Kincső.

Én mindenképp még a diploma előtt akartam cserélni, hogy az már más névre kerüljön, de nem tudom, mennyi gondot okoz majd, ha a kurzust még AX néven végzem el, de mikor a vizsgát kell felvenni, akkor már hivatalosan BX leszek, ha elfogadják. Hogy ezt az egyetemen hogyan fogom gond nélkül megváltoztatni, azt majd megérdeklődöm abban a két hétben, míg hivatalossá válik.

2020. szept. 6. 02:07
 15/40 Doros ***** válasza:

Én annak idején, amikor bementem a (azt hiszem, a dékániba, erre már nem emlékszem biztosan), szóval a megfelelő irodába és vittem a névváltoztatásit és az új személyit, szó nélkül átírták és azonnal megváltozott a Neptun-rendszerben is, teljesen zökkenőmentes volt a váltás.

Előtte a csoportban és a tanároknak is jeleztem, hogy hamarosan megváltozik a nevem. A diákigazolvány cseréjével megvártam a következő szünetet, mert az utazáshoz rendszeresen használtam.

2020. szept. 6. 12:28
 16/40 A kérdező kommentje:

Egyetem most nincs az életemben sajnos, és pár évig nem is lesz. De örülök, hogy neked ilyen könnyen ment.

Az én vezetéknevem a leggyakoribb vezetéknév, mindenhol van belőlünk vagy 100. Meg ez egy tulajdonság is, ami egyáltalán nem illik rám. Németes nevet engednek vajon? Mármint vezetéknévnek?

2020. szept. 6. 23:46
 17/40 anonim ***** válasza:

Akkor Nagy vagy, nálam az lett volna a második lehetőség, de végül elvetettem, sok év gondolkodás után. Ha tudod bizonyítani, hogy volt/van a felmenőid között, akkor engedik az idegen hangzásút is. Én horvát-orosz-német felmenőkkel rendelkezem (magyar vér van bennem a legkevesebb szerencsére), szóval felvehettem volna a dédszüleim nevét is, de nekem nem tetszett pont az.

Én legszívesebben olasz nevét írtam volna a papírra, de vérrokonom nincs olasz, csak egy beházasodott, aki tavaly meg is halt. Meg van szudáni rokonom is házasság révén, így az ő arab vezetéknevét is kérhettem volna. De én úgy voltam vele, hogy legyen egyszerű, amit külföldön is ki lehet mondani gond nélkül, főleg az újlatin területeken (vagyis hogy ne legyen benne h, g, j, mert nem szeretnék pl. Gerából se Dzserá, se Jerá, se Zserá lenni). A Budai ennek megfelel, és még Kínában, Japánban, Koreában se okoz gondot leírni.

Egyébként ha valaki után akarod felvenni, az macerásabb. Nekem mondták, hogy amennyiben anya nevére akarnám cserélni, kellene egy külön kérvény, amiben ő engedélyezi, hogy én viseljem a nevét, mert itt nem számít, hogy az most a másik szülő, csak hogy valaki konkrét személy. Persze ha megváltoztatom Nagy Lilire, nyilván lesz belőle még vagy ezer, de nem kérhetem el az országban élő összes Nagy Lili engedélyét, hogy én is az legyek, csak akkor kell, ha pl. a szomszédom az, vagy az unokatesóm, vagy bárki olyan közeli rokon, aki sértésnek veheti esetleg.

Múlt héten voltam bent, szóval még elég friss az infó.

#15 Köszi, szerintem ezt a TO-n intézik manapság, meg nyilván a Quaesturán is be kell nyújtani a papírokat (mármint az ELTE-n így megy). De úgy tervezem, hogy csak Neptun kódot adok meg egy ideig vizsgákon is, abból be tudnak azonosítani. A diákom meg úgyis hamarosan lejár, azt amúgy is cserélni kellene, akkor azt januárban elkezdem intézni.

2020. szept. 7. 00:27
 18/40 A kérdező kommentje:

Nem Nagy, de majdnem eltaláltad. Ugyanolyan gyakori. :D Szerintem nincs a felmenőim között. Olyat választanék, amiben nincs Sch vagy ä. Tehát, ami magyarosabban hangzik, de németes. Bár egy családfakutatásra elmehetek, kíváncsi vagyok. :) Ja, meg W se lenne benne, hátha amiatt elutasítják. xD

Bennem meg sajnos magyar vér van a legtöbb, de nem akarom. :(

Szerencsés vagy. Mamám olyan szlovákiai területről való, ami régen Magyarország volt. Lehetne ezt nemzetiségnek, vagy külföldnek számítani? Szlovák név is jó, csak valami egyszerűt szeretnék, hogy megértsék külföldön is.

2020. szept. 7. 22:33
 19/40 anonim ***** válasza:

Hát... Jól gondold meg, én is 3 évig rágtam magam, hogy mi legyen, mire eljutottam a gyakorlathoz, és beadtam. Mert ha mégse tetszik, legjobb esetben elutasítják, a pénzed viszont elveszik. Visszaváltozatni is csak 5 év után tudod, 50 ezerért. Hogy külföldön is megértsék, a szlovák nem a legszerencsésebb, ahol egyébként ugyanazok a leggyakoribb nevek, mint nálunk, csak a végére odabiggyesztik a szokásos szláv toldalékot (nem tudom, hogy hívják ezeket az ová meg hasonlókat). Ha nagyon németet akarsz, szerintem az a legjobb, ha előbb elmész az anyakönyvvezetőhöz és kérsz tőle valami listát, hogy mit engednek, miben gondolkodhatsz.

Hirtelen a Renner jut eszembe, ez német alapból, de magyarok közt is használják, nincs benne különleges írás és külföldön se okozna problémát a kiejtése. De hogy ezt engedik-e, azt meg nem mondom.

2020. szept. 8. 00:47
 20/40 A kérdező kommentje:
Azt tudom, hogy keresztneveknél van egy MTA-s lista, de ilyen létezik vezetéknevekre is? Ezt nem tudtam.
2020. szept. 8. 01:28
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!