Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » A retro radion miert adnak...

A retro radion miert adnak angol nyelvü hireket is?

Figyelt kérdés
Nem értem ezt miert kell? Ha én elmegyek pl. külföldre nyaralni nem hallok magyar szot a radioba.

2020. júl. 10. 06:11
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Hányan beszélnek a világon angolul? És magyarul? Na ezért.
2020. júl. 10. 07:22
 2/9 anonim ***** válasza:
91%
Angolul sokkal többen beszélnek magyarul ezért! És nem elég csak magyarul tudni
2020. júl. 10. 08:21
 3/9 anonim ***** válasza:
*mint
2020. júl. 10. 08:21
 4/9 A kérdező kommentje:

hmm🤔erdekes megközelités amit irtok..de én még mindig nem értem lehet en nem vagyok jol osszerakva bar ketlem.. szoval szerintetek az orszag egyik legnagyobb magyar magyarorszagi radiojan azert megy angol hirek mert sokan beszelik az angolt a vilagban😀jartam mar par orszagban de nem hallottam h angolul vagy franciaul vagy lengyelul karattyolnanak akar fel percet is mondjuk egy horvat vagy roman stb radion csak a sajat anyanyelven..

de ha azt nezitek kinait is beszelnek vagy 2milliardan vilagszerte megse megy norvegiaba kinaiul.. ha mar kinai valamelyik magyar allami adon lattam mar kinai hiradot 😀sztem csak mi vagyunk ilyen “jofejek” h nem csak az anyanyelven adjuk..biztos vki kitalalta h legyen angolul is az itt elo meg átmenö kulfoldieknek..de en meg akkor se hallottam ilyet mas orszagba gondolom ott a sajat allampolgarai lenne a celkozonseg es nem az a nehany atmeno kulfoldi..vagy nem tudjak mar tartalommal megtolteni ezt az idot es jo lesz a hirek lenyomjuk a mas nyelven is..erdekes es sztem ertelmetlen

2020. júl. 10. 10:24
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Nem értem, miért zavar, ha hajnali 4-től fél 5-ig angolul is mondanak híreket a Retró rádión. Nálunk is élnek angol anyanyelvűek, az angol világnyelvnek számít, de legalább is sokan beszélik, miért ne lehetne? Külföldön is hallgatják ezt az adót, elképzelhető, hogy ezzel is népszerűbb, ezt nem tudom, nem vagyok PR-os.

Jó annak is, aki korán kel, és gyakorolhatja az angol nyelv értését, a magyarok közül, vagy aki éppen tanulja ezt a nyelvet.

Én konkrétan ebből tudom pontosan mennyi az idő, ha sötétben is sokáig hallgatom a rádiót. (Jé, már hajnali négy van!?)

Persze abban igazad lehet, hogy töltelék műsor, de legalább hasznos.

2020. júl. 11. 01:00
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Korabban is voltak az allami tv/radio csatornakon nemzetisegi musorok. Nincs ezzel semmi baj, nyilvan azert teszik ilyen idopontra, mert ennyi embert erdekel.
2020. júl. 11. 10:03
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
A válasz ezeknél sokkal egyszerűbb: Mivel a frekvenciapályázatban szerepelt, hogy plusz pontot ér ha a pályázó angol nyelvű híreket is sugároz, ezért bevállalták. Viszont azt is tudják, hogy ez a kutyát sem érdekli, ezért eldugták a hajnalra. Az idősebbek talán még emlékeznek rá, hogy anno a Danubiuson is ment klasszikus zene a hajnali órákban, annak ugyanez volt az oka.
2020. júl. 11. 10:35
 8/9 A kérdező kommentje:

na utolso ez egy korrekt es hihetö valasz vmi hasonlo magyarazatot vartam

es nem olyasmit h az angol az egy vilagnyelv es a magyar adoban azert mondanak angol nyelven hireket😃persze a hallgatosag 99,9%a feltetelezem akarmennyire is beszel angolul magyar radioban csak magyar szavakat remel...legalabbis a megszolalasokban es nem a zene terén..köszi

2020. júl. 13. 21:46
 9/9 anonim ***** válasza:
76%

Nos, én ma szembesültem először azzal, hogy éjszaka angol híreket adnak. Elsőre azt hittem, valami műszaki hiba miatt más csatorna jött be, vagy ilyesmi. :D

Igazából praktikus dolog. Mindössze egy angolul tudó ember kell hozzá, szóval nagy erőforrást nem igényel az összeállítása, és elmondása.

Túl azon, amit #7 írt, azért azt is jegyezzük meg, hogy tényleg lehet ennek praktikus haszna is. Főleg nyáron. Jobb esetben ilyenkor rengeteg turista van magyarországon. (Ha már #7 említette a Danubiust, úgy tudom, kezdetben nem is magyarul, hanem németül sugároztak. Bár ezt megerősíteni nem tudom, én is csak úgy hallottam.) Ha pedig vannak turisták, esélyes, hogy többségük tud valamelyest angolul. Adhatnának kínaiul is híreket... csak mondjuk ezer turistából angolul tud kb. 600, kínaiul meg kettő. (A betelepült kínaiak más téma, ők általában idővel megtanulnak magyarul.)

Szóval igazából mindenkinek ez egy nyertes helyzet. A rádiónak ezt összedobni szinte nulla erőfeszítést jelent, cserébe elmondhatják magukról, hogy angolul is adnak híreket. (Ennek azért van presztízs értéke is.) Az értékes műsoridő nem sérül, hiszen hajnali 4-kor vesz el a műsoridőből negyed órát, amikor az emberek 99%-a alszik. Lehet, hogy pár kamionos hallgatja (bár úgy tudom, most épp tiltva van nekik az éjszakai vezetés), vagy nyáron a buliból hazatérő turisták, ha véletlenül a rádiót bekapcsolva ezt találják meg, örülnek neki, hogy valami érthető nyelvű szöveget is hallanak. Meg persze ott van az online sugárzás.

Egyébként a "kérdésed" kissé fröcsögősre sikerült.

Bizony, azért angolul mondják a híreket, mert jelenleg a Föld ezen részén ez az általános közvetítőnyelv. Ha mondjuk Magyarország nem Európában lenne, hanem Dél-Amerikában, akkor minden bizonnyal nem angolul, hanem spanyolul szólnának az idegen nyelvű hírek.

Az is arrogáns hozzáállás, hogy "magyar radioban csak magyar szavakat remel". (Ha pedig már nagymagyarkodunk: ironikus, hogy egyetlen mondatodat sem sikerült helyesen leírni. Ékezetek sehol, a nagy kezdőbetű meg ismeretlen fogalom számodra.) Nos, mióta az eszemet tudom, mindig is voltak idegen nyelvű műsorok. Szóval az, hogy egy magyar rádióban nem csak magyar szót hall az ember, egyáltalán nem meglepő. Olyannyira nem, hogy egy komplett rádiócsatorna van, amelyik szinte csak idegen nyelven sugároz. (Most nemzetiségi rádiónak hívják, régebben ez volt az MR4.) De ameddig nem volt külön csatornájuk, addig is voltak nemzetiségi műsorok. (Talán a Kossuthon?) Még örmény, meg görög műsor is van. Egy magyarországi rádióban.

Az sem igaz, hogy ez magyar sajátosság lenne. Igaz, nagyrészt interneten, és rövidhullámon jellemző ez, de vannak országok, amik számukra tök irreleváns nyelven is adnak műsort csak azért, hogy az adott nyelvű hallgatósághoz is eljussanak. Pl. a kínai rádió rendszerint ad magyar nyelvű híreket, sőt, még a híreken kívül zenei blokkot is szoktak sugározni. Mondjuk rövidhullámon ez leginkább a Polymer-kazettás korszakra emlékeztet, de... létezik. Sőt, Szlovákiában, és Szlovéniában külön magyar nyelvű rádiócsatorna is van, Ausztriában pedig az egyik regionális adónak van magyar nyelvű műsora.

Szóval: egyáltalán nem csak magyar jellegzetesség ez.

2023. jan. 6. 04:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!