Hogy tudnánk a magyarországi folyóinkból kiszűrni a kritikus mennyiségű szemetet? Elképzelhetőnek tartotok egy szemétszűrő gátat a pl. Tisza északi szakaszán?
Úgy gondolom, a Tiszán és mellékfolyóin a legrosszabb a helyzet. A szemét nagy része Ukrajna felől érkezik hozzánk, illetve a Tisza mellékfolyóiba a románok felől is. A mellékfolyóknál még egyszerűbb a helyzet, de a Tisza, ahova a legtöbb szemét kerül, nem csak túl széles, de nem tudom, hogy hajóforgalom van-e az északi szakaszán (a határnál), ami igencsak megnehezítené egy ilyen vállalkozás létrejöttét. További probléma a télen levonuló jég, ami nagy eséllyel szétzúzná az építményt, hacsak nem betonból épülne fel.
Léteznek egyszerűbb, olcsóbb kialakítások szerte a világon, néhány példa amelyek közül némelyik a kisebb mellékfolyókra, némelyik akár a Tiszára is elképzelhető lenne:
Persze, a kormányra kár várni. Roppant irritáló, hogy a miniszterelnökség várba költöztetésének költsége épp most ugrott meg 24-ről 56 milliárd forintra, és ez még csak a kisebb mutyik egyike. Ebből az összegből a Tiszán és a Körösökön is kijönne bőven egy vízszűrő gátépítmény költsége...
Szóval a kormányt el lehet ebben az országban felejteni sajnos. Én, ha már pénz, inkább közösségi + EU + Greenpeace, WHO finanszírozásban reménykednék és önkéntesek közreműködésével tudnám elképzelni a projektet. Be kell bizonyítanunk, hogy az ország nincs veszve, tudunk kreatívak és egyéni szinten kollektivisták lenni annyira, hogy egy ilyen ügyet felkaroljunk és véghezvigyünk, még ha a kormány nem is támogatja azt.
A kulcskérdés a földterület jogi státusza, tehát ha az állam azt elkaszálja, akkor esélytelen sajnos. Bár az a jó, hogy elég hosszú a Tisza, Körösök stb. szakasza, én azért elképzelhetőnek tartom, hogy a több ezer potenciális 50 méteres földnyelv közül lenne bár egy, amit az állam is leokéz... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!