Akiket megbüntettek, mi alapján büntettek meg?
Direkt korán reggel mentem a piacra, fél 8-kor hogy biztosan végezzek 9-ig.
Iszonyatosan sok banyatankos nyugger ott nyomult, semmi távolságot nem tartva...
És a piacőrök a jelek szerint nem mernek intézkedni!
XI. ker. MDF piac.
5-ös! A hírekben elég nagy esetszámról beszélnek, akiket szóban figyelmeztettek, de helyszíni bírság kiszabásáról is lehet olvasni, hallani, illetve feljelentésről is.
A korlátozás és tilalom között van ugyan jelentős eltérés, de a korlátozás tilalmakat jelent.
Csak meghatározott célból lehet elhagyni a tartózkodási helyet. Ezek köre elég széles.
De ami nincs benne, az akkor is tiltás, ha nem az van írva, mit nem szabad, hanem az, mi tehető meg.
Pl. a temető látogatást sehol nem látom a kivételek között, és ráfogni is bajos. Esetleg a gyaloglás, ami szerepel a megengedettek között.
Kutyát szabad sétáltatni, de csoportosan nem. Ez utóbbi azért tiltás. Szerinted nem az?
A korlátozás és tilalom, nem a jogszabályi kötelezőségben különbözik, hanem a terjedelmében és intézkedéseiben. A kijárási korlátozás is hatályos és nem javaslat! Büntetési tételei is vannak, a megsértésének nagysága szerint.
A rendelet megsértése szabálysértésnek minősül, és 5000-től 500.000 forintig terjedő bírsággal sújtható. Tehát korlátozások lettek bevezetve és teljes körű tilalom, de szankcionálható és hatályos.
A kormány jelenleg méltányossági alapon igyekszik inkább a figyelmeztetéseket alkalmazni, és tényleg jobb mindenkinek ha nem büntetgetik szanaszét az embereket. Viszont jó lenne azt nézni benne, hogy ez közös érdekünk és ha betartjuk magunktól is az a járvány terjedését is fékezi és ez segít abban, hogy a gazdaság és a megszokott életmódunk is előbb visszatérhessen a rendes kerékvágásba.
Miben különbözik a korlátozás és a tilalom?
A korlátozás lehetővé teszi még a sétálást, de nem csapatostul. Csak egyébként is együtt élők mehetnek egymáshoz közel, mert hát ugye együtt élnek. De mások felé kötelező a 1,5 méter távolság.
Tilalom esetén még egészségügyi sétálgatás sincs, hanem igazoltan munkába lehet menni és lakóhely szerinti élelmiszer üzletbe. Például.
Tehát a korlátozás is jog szerinti szabály és ez már nem javaslat, mint ami előtte volt.
A piacőroknek én nem tudom a szolgálati jogkörét, de a hivatalos az a rendőrség és súlyos esetben akár a katonaság intézkedése. A piacőr hívhat viszont rendőrt, aki intézkedhet az adott esetben.
"De akik büntetnek, akkor ők sem lehetnének ott annyi ideig, nem?"
Ezt nem is értem, hogyan érted. Hivatalos szerv büntethet, vagyis a rendőrség. Vagy biztonsági őrökre és piacőrökre érted? Mert azok hívhatnak rendőrt, ha nagyon kell, és azok majd intézkednek.
A TASZ jogi szervezet oldalán nagyon jó összefoglalást találsz, érdemes átolvasgatni.
Minden, amit tudod kell a kijárási korlátozás kapcsán
elírtam de remélem lehetett érteni - hiányzott egy "nem"
Tehát korlátozások lettek bevezetve és *nem teljes körű tilalom, de szankcionálható és hatályos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!