Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Mit tehetek ez ügyben?

Mit tehetek ez ügyben?

Figyelt kérdés

Sziasztok. (Bele vagok a kozepebe) Volt egy negy évig tartó párkapcsolatom, amiben együtt is éltünk. 8 hónapja már hogy külön váltunk (sokat veszekedtünk) és én most tudtam meg hogy a szexuális együttlétünket ő videóra vette vagy nem is tudom hogy mondjam, de a lényeg az hogy ez mind az én tudomásomon kìvűl!!!!!!!!!!!!!!! Megmutatta(és hozzá tette hogy ezt mindenki látni fogja)..

Aki ezt olvassa biztos felmereül a kérdes, jogosan..hogy hogyan lehetett az hogy en ezt nem vettem eszre. Nem tudom!!!!!Elég homalyosa vidok, mert gondolom valamilyen formaban takarva volt vagy nem tudom de aki ismer engem szemelyesen az azért kivehető.. elnézést az összeszedetlen irasert es a helyesiras hibákért de siettem és eléggé feszült vagyok.

Mit tehetek ez ügyben?

Még nem került ki sehova azok a videok.. tudomasom szerint. Jelentést igy nem is tehetek? Csak akkor mikor kikerül és már jo páran látták? Vagy mit csinálhatok most ilyenkor én?

Segitsetek legyszi.Koszonom a valaszokat

2020. jan. 4. 23:08
 1/2 anonim ***** válasza:
25%

Mit tudnál jelenteni?

Amíg nem jelenik meg sehol a videó, akkor hogyan tudnád igazolni, hogy létezik?

2020. jan. 4. 23:52
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

A Polgári Törvénykönyv (2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről) szigorúan szabályozza a személyiségi jogok védelmét: [link] ← ez a törvény hatályos teljes szövege.

„2:42. § [A személyiségi jogok általános védelme]

(1) Mindenkinek joga van ahhoz, hogy törvény és mások jogainak korlátai között személyiségét, így különösen a magán- és családi élet, az otthon, a másokkal való - bármilyen módon, illetve eszközzel történő - kapcsolattartás és a jóhírnév tiszteletben tartásához való jogát szabadon érvényesíthesse, és hogy abban őt senki ne gátolja.

(2) Az emberi méltóságot és az abból fakadó személyiségi jogokat mindenki köteles tiszteletben tartani. A személyiségi jogok e törvény védelme alatt állnak.

(3) Nem sért személyiségi jogot az a magatartás, amelyhez az érintett hozzájárult.

A törvény megnevezi különösen fontos személyiségi jogokat:

„2:43. § [Nevesített személyiségi jogok]

A személyiségi jogok sérelmét jelenti különösen

g) a képmáshoz és a hangfelvételhez való jog megsértése.”

„2:48. § [A képmáshoz és a hangfelvételhez való jog]

(1) Képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges.

(2) Nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén.”

► A törvényből kiderül, hogy nem csak az illetéktelen felhasználás tiltott, hanem az érintett személy hozzájárulása nélküli felvétel készítése is. ◄

Mivel ez nem bűncselekmény, bírósághoz lehet fordulni.

• Egyrészt lehet kérni, hogy bíróság tiltsa meg a használatát, illetve rendelje el a megsemmisítését:

„2:51. § [Felróhatóságtól független szankciók]

(1) Akit személyiségi jogában megsértenek, a jogsértés ténye alapján - az elévülési időn belül - az eset körülményeihez képest követelheti

a) a jogsértés megtörténtének bírósági megállapítását;

b) a jogsértés abbahagyását és a jogsértő eltiltását a további jogsértéstől;

c) azt, hogy a jogsértő adjon megfelelő elégtételt, és ennek biztosítson saját költségén megfelelő nyilvánosságot;

d) a sérelmes helyzet megszüntetését, a jogsértést megelőző állapot helyreállítását és a jogsértéssel előállított dolog megsemmisítését vagy jogsértő mivoltától való megfosztását;

e) azt, hogy a jogsértő vagy jogutódja a jogsértéssel elért vagyoni előnyt engedje át javára a jogalap nélküli gazdagodás szabályai szerint.”

• Másrészt, kérhető sérelemdíj megállapítása.

„2:52. § [Sérelemdíj]

(1) Akit személyiségi jogában megsértenek, sérelemdíjat követelhet az őt ért nem vagyoni sérelemért.

(2) A sérelemdíj fizetésére kötelezés feltételeire - különösen a sérelemdíjra köteles személy meghatározására és a kimentés módjára - a kártérítési felelősség szabályait kell alkalmazni, azzal, hogy a sérelemdíjra való jogosultsághoz a jogsértés tényén kívül további hátrány bekövetkeztének bizonyítása nem szükséges.

(3) A sérelemdíj mértékét a bíróság az eset körülményeire - különösen a jogsértés súlyára, ismétlődő jellegére, a felróhatóság mértékére, a jogsértésnek a sértettre és környezetére gyakorolt hatására - tekintettel, egy összegben határozza meg.”

► Lényeges, hogy a tiltáson, megsemmisítésen kívül kérhető sérelemdíj is.

Nagyon fontos a (2) bekezdésben az, hogy nem szükséges semmilyen hátrányt bizonyítani, egyszerűen a jogsértés ténye – már a hozzájárulásod nélküli felvétel is az -, alapja a sérelemdíjnak.

Ráadásul, külön „díjazandó”, ha másnak is mutogatja, sőt, már az is, hogy ezzel fenyeget téged.

A sérelemdíj ütős összeg is lehet; szokott is lenni. ◄

Amennyiben még bizonyítható károd is keletkezett, keletkezik, akkor kártérítés megállapítását is kérheted a bíróságtól; ezt a törvény 2:53. § tartalmazza.

Gyanítom, hogy elég ezeket említve, „elbeszélgetned” vele. Pláne, ha előtte rááldozol félórai, órai ügyvédi díjat, és tanácsot kérsz ügyvédtől.

Ha tudatod az exeddel, hogy ismered a lehetőségeid, pláne ha azt is, hogy ügyvédet fogadtál (nem kell tudnia, hogy egyelőre csak tanácsot kértél), csak felfogja, hogy gyorsan el kell tüntetni mindent.

Azt is megemlítheted, hogy a másnak mutogatással fenyegetés már bűncselekmény, emiatt rendőrségi feljelentést tehetsz. Az nem kerül pénzedbe, és nem is foszt meg a párhuzamos polgári per lehetőségétől.

Ha le tudod állítani, te is jobban jársz, hiszen nem kerül pénzedbe a bírósági pereskedés. Igaz, hogy vesztesként, végül is neki kéne megtéríteni a perköltséget, sőt, akár jelentős sérelemdíjat is fizetnie neked; te tudod, hogy érdemes-e áldoznod rá, belevágnod. Ha mégse venne komolyan, akkor így is, úgy is, kénytelen leszel megtenni.

2020. jan. 5. 00:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!