Napiszar netszar stb. szoktátok nézegetni?
Hogy először magára a kérdésre is feleljek: engem érdekelt, hogyan keletkeztek a ,,,bedurrant'' szociálpszichológiai helyzetek a történelemben (fasizmus, lincselés, lincsjog, boszorkányperek, háborús bűnösök vérengzései a jugoszláv anarchia idején), ezért antropológiai-szociológiai érdeklődésből olvastam a ezeket az oldalakat.
Érdekel, szakmai szempontból, az is, hogy keletkezik az erőszak és a kegyetlenség, az iskolákban, milyen a dinamikája, mit lehetne ellen tenni.
Szóval, szakmai okokból, olvasom.
No meg írtam is az áldozatoknak biztató vagy jogi tanácsadó leveleket, ügyvédi felszólításokat, néha még képeket is tudtam töröltetni. A csibefaszt kísérletképp, kiváncsiságból bejelentettem májusban az internetszolgáltatójának (Magyar Telekom), hivatkoztam a Fővárosi Bíróság ítéletére (bár nem feltétlen ettől szűnt meg végül a csibefasz, voltak ott is anyagi gondok, személyi ellentétek korábban is).
De mindez csak a tudományos érdeklődés részemről. Emberi és jogi szempontból ezek az oldalak az emberiség legalját mutatják meg (ahol nem a kitett emberek, mégcsak nem is a kommentelők, hanem inkább éppen a management és maguk a szerkesztők képezik a ,,kiállítás'' tárgyát). Ez persze történelmi szempontból érdekes, mert így jobban érthetők a különböző népirtások, boszorkányperek eszkalálódása a töriben.
No ez volt a közvetlen válasz a kérdésre. De azt hiszem, sok minden nem érthető, ezért megadom a hátteret is.
Mindig is tudtam, hogy illegális az egész (tavaly ki is mondta a Fővárosi Bíróság), de megdöbbentő olvasni, ahogy most végre maga egy bennfenntes is végül elismerte:
Pár idézet:
,,az oldal ellen jelenleg körülbelül 10 rendőrségi ügy/nyomozás zajlik, mindegyik célja az, hogy az oldalt bezárassák. Azért hagytuk ott a blog.hu -t annó, mert a sorozatos rendőrségi megkeresésekből elegük lett, korlátozták mit posztolhatunk, és mit nem. Ezután egy saját szerverre költöztünk Magyarországon, ahonnan szintén emiatt kellett eljönnünk, ugyanis a rendőrök jöttek volna, és vitték volna el a szervert, hogy bele[=dobják] a dunába. Éppen ezért, még idejében leléptünk a [=csudába] Amerikába, ahol a magyar hatóságok nem érhetnek el.''
Azonban ott sem rózsás a helyzetük:
,,Az amerikai szerver havonta 40,000Ft-ba kerül, miközben a blogból [= semmi] bevétel nem jön, mivel senki nem akar itt hirdetni.''
,,rendőrök zároltatják a számlát,''
,,Google ads: Visszautasították az oldalt, a tartalom miatt.''
A belső légkör sem lehet túl jó, sok lehet a belső személyi ellentét is:
,,Akik jelentkeznek szerkesztőnek, azok úgy sz...rok ahogy vannak.''
Mindez persze a puruttya. Azonban a tárhelyszolgáltatójuk nekik is ugyanaz, mint a napszaré és a netszaré, és a légkör is lehet hasonló.
Azt gondolom, mondanom sem kell, az esetleges büntetőügyeken túl, hogy polgári perek tucatjai is vannak a nyakukban, méghozzá MEGALAPOZOTTAN. Hogy milyen alapon? Azért (is), mert a Fővárosi Bíróság még tavaly egy más ügyben úgy döntött, hogy ez az egész nem legális:
Pár idézet:
,,Az iWiW-es tartalom nem közkincs''
,,[Az alperes] azzal érvelt, hogy [a felperes] saját elhatározásból tette fel a közösségi portálra a fényképet ... A bíróság ezt azonban elutasította, mert álláspontja szerint az iWiW egy zárt rendszer, a képek pedig részben a tagok azonosítását segíti, letölteni azokat nem lehet.''
,,A Fővárosi Bíróság szerdán meghozott ítélete szerint azonban az érintett engedélye nélkül publikált képpel [az alperes] jogsértést követett el, vagyis megsértette [a felperes] személyiségi jogait. ... A döntés indoklása kimondja, hogy az iwiwes képek kizárólag a közösségi portálon, az ott regisztrált többi tag előtti bemutatkozását szolgálja. A tagok belépéskor tett hozzájárulását, hogy más tagok őket a fényképük alapján is azonosíthassák, kiterjesztően értelmezni nem lehet, azaz a portálon megjelent fényképek bárhol máshol való közzétételéhez a fényképet ábrázoló személy hozzájárulása szükségeltetik.''
Nohát ilyesféle légkört kell elképzelni, ez a háttérismeret. Ilyen légkörben megy a ,,munka'', és ennek megfelelő lehet az ottani emberek ,,lelki'' habitusa is. Akit a részletek érdekelnek, jogászok vitájával:
Utolsó.. te se unatkoztál :O
Napiszart szoktam..néha
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!