Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Házasság nélküli, apasági...

Házasság nélküli, apasági nyilatkpzattal elismert gyerekeknek szerezhetek-e az élő apa tulajdonjogán lévő házból tulajdonjogot?

Figyelt kérdés

11 év együttélés (ebben a házban) 2 közös gyerek. A kapcsolatnak vége az apa agressziója miatt, a nő egyedül neveli a gyerekeket. Bejegyzett egyedülálló szülőként vett csokkal saját házat, ahol külön él a gyerekekkel.

A férfi nem támogatja őket. Nem fizet gyerektartást. Napi 1 órát elviszi a gyerekeket. A nagyobb gyerek időnként ott alszik, akkor kap enni. Ennyit támogatja őket.

Az "apukának" a kapcsolat előtt volt egy ingatlana, aminek vagy a fele az övé vagy az egész, csak az ő apjának vagy fele tulajdonjoga van ebben vagy az egészen haszonélvezeti joga bejegyezve. (nem láttam a tulajdoni lapot) de kb ilyen a helyzet.

Döngölt földtől bent, nyílászárókon át, víz bekötés stb az együttélés alatt került felújításra. A férfinek minimálbére a nőnek kb 3x annyi elszámolt jövedelme volt a gyermekvállalást kivéve a kapcsolat alatt.

Nem szeretném megvárni hogy másik nőnek csináljon 1-2-3 gyereket és azok is örököljenek az én gyerekeim "mostani részéből" Most élő korában rá tudom-e íratni a gyerekeimre azt a részt amit most az apjuk után örökölnének?

Mi ennek a menete?

4-5 milliós ingatlanról van szó egy kis faluban.

Nem szándékozunk ott lakni, vagy eladni a részt. Csak a gyerekeimnek a nevére szeretném iratni a rájuk eső részt. Nekem nem kell semmi. Megtehetem-e?

2019. szept. 16. 08:21
 1/7 anonim ***** válasza:
22%

A te részed elajándékozod a gyermekeidnek.

Amúgy az új PTK szerint ha a férjed elhalálozik, te is örökölsz az ingatlan hányadából.

2019. szept. 16. 08:45
 2/7 anonim ***** válasza:
30%

jah bocsi, nem vagytok házasok....

Akkor ajándékozási szerződés

2019. szept. 16. 08:50
 3/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a választ. Ezalatt azt kell értenem, hogy ha az apa önként nem ajándékozza papíron a mostani gyerekeinek a "részüket" akkor nem is lehet hivatalos eljárással sem erre "kényszeríteni"?

Tehát ha születik majd több gyereke, ők együtt öröklik az enyémekkel ahányan lesznek a rájuk eső részt ugyanolyan joggal egymást közt elosztva? Plusz a felesége is jön ez mellé, ha lesz...

2019. szept. 16. 11:12
 4/7 A kérdező kommentje:
Az együtt töltött, élt 11 év után nekem született bármi jogom az ingatlan egy részére, amit tovább ajándékozhatok a gyerekeimnek?
2019. szept. 16. 11:14
 5/7 A kérdező kommentje:
A segítséget és a válaszokat köszönöm!
2019. szept. 16. 11:15
 6/7 anonim ***** válasza:
Azt írod, már a kapcsolatotok előtt is megvolt az apának az ingatlana. Így az még házasság esetén is különvagyonnak számít, élettársi kapcsolat esetén pláne! Ha semmi tulajdonjogod nincs, az ingatlanból nem tudsz semmit a gyerekeidre íratni, ezt csak a tulajdonos tehetné. Örökségről sem beszélhetünk, hiszen a vélelmezett örökhagyó még él, elhunytáig még változhatnak a körülmények /igen, a tieid mellett lehet még pár gyereke, akár házasságból is/. Ha az apa majd valamikor elhalálozik, az akkor a tulajdonában lévő vagyon öröklődik, felosztva az örökösei között. Tehát az is megtörténhet, hogy eladja, feléli az ingatlan árát, amíg él, azt csinál vele, amit akar!
2019. szept. 16. 12:52
 7/7 anonim ***** válasza:

Bocs a késői válaszért, de hátha még segít. Két dolog tűnt fel:

"Döngölt földtől bent, nyílászárókon át, víz bekötés stb az együttélés alatt került felújításra. A férfinek minimálbére a nőnek kb 3x annyi elszámolt jövedelme volt a gyermekvállalást kivéve a kapcsolat alatt."

Amennyiben ez igazolható, a ráköltött pénz egy részét visszaigényelheted tőle. (Ha nem igazolható, talán akkor is vélelmezhető az eltérő bevételetek alapján.)

"A férfi nem támogatja őket. Nem fizet gyerektartást."

Elvileg van olyan, hogy ingatlan tulajdonrészéért cserébe lemond valaki a gyerektartásról, ilyet még csak közösen lakott ingatlannál hallottam, de elképzelhető, hogy itt is megoldható, esetleg vesd fel neki, hogy nem jelented fel, ha átíratja rájuk.

Ügyvéddel elbeszélgetést megérne mindkét ügy.

2020. aug. 11. 09:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!