Másnál is nagy vihar van? Kihúztok ilyenkor mindent az áramból? Ti nem féltek?
A macska fél, én nem. Hacsak attól nem, hogy nem hagy aludni a mennydörgés.
Mindent nem húzok ki, de a fontos dolgokat (pl. notebook) igen. A routert nem, mert akkor nem volna net. :)
Na igen.
Aki fél, az húzza ki az antennát és az internetet is!
Mivel azon is bejöhet a villám.
Elsőnek a routert teszi tönkre, meg a tv-t.
Kivéve, ha a házban van a szolgáltatónak eszköze, mert akkor az talán megfogja a villámot. De akkor senki se fog internetezni a javításig.
Ja: a kapcsolós elosztó valamennyit véd, de egy igazi villám simán átmegy azon is, kikapcsolt állapotában. Csak a távoli villámok által keltett túlfeszültség ellen véd.
Azért ahhoz rohadtul szerencsétlennek kell lenni, hogy magába a házba csapjon a villám, de az viszont tényleg gyakori, hogy a trafóba csap, és akkor az egész környéken elég sok minden el tud romlani csúnyán. Ilyenben már volt részem kétszer is életemben.
Az elsőnél még a szüleimnél laktam, pár dolog tönkrement (telefon is, pedig az nem is az elektromos hálózaton volt, de egymás mellett voltak a vezetékek). Furcsa volt, semmi logikát nem láttam benne, hogy mik mentek tönkre és mik nem... (de az egész utcában ez volt a helyzet).
Akkor megtanultam, hogy olyan biztosítást kell kötni, ami fedezi az ilyen jellegű károkat (mert akkor nekünk volt ugyan biztosításunk, de ezt nem fedezte, csak a közvetlen villámcsapásra vonatkozott).
A második trafós villámcsapás tavaly volt. A környéken sokan panaszkodtak, hogy mennyi minden ment tönkre, nálunk semmi, ugyanis a FI-relé azonnal lekapcsolt. Elvileg nem a villámvédelem a dolga, de úgy látszik, erre is jó.
Mindenesetre szerintem a megfelelő biztosítás a megoldás, mert ha olyankor jön a vihar, amikor nem vagy otthon, akkor nem tudsz lekapcsolni semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!