Valóban megdőlt a tojás mítosz?
Egy dietetikus ismerősömmel beszéltem, aki nagy meglepetésemre mondta hogy már a tojás és koleszterin valamint szív érrendszeri szerepe megdőlt. Nagyon meglepődtem, mert ln úgy tudtam káros a tojás.
Viszont neten valóban ezt találtam
2002-ben az AHA visszavonta a tojásfogyasztás korlátozásáról szóló ajánlását, azonban továbbra is érvényben maradt az a javaslat, amely szerint napi 300 mg koleszterinnél több fogyasztása nem ajánlott. Mivel egy nagyobb tojás önmagában kb. 213 mg koleszterint tartalmaz, ez nem igazán volt jelentős előrelépés – erre még egy bő évtizedet kellett várni. 2012-ben az AHA kimondta: “Nincs rá bizonyíték, hogy az étkezéssel bevitt koleszterin csökkentése csökkentené az LDL-koleszterin szintjét a vérben”. A következő évben aztán más szervezetek ajánlásaiban és táplálkozástudományi irányelvekben is elismerték, hogy az elfogyasztott és a vérben lévő koleszterin szintje közt nincs összefüggés. Elhárult hát az akadály a tojás rehabilitálása elől, azonban a fél évszázados tévedés hatásait nem lesz könnyű helyreállítani a köztudatban és a táplálkozási szokásokban.
Részletek: [link]
Olyannyira "egészséges" az AHA szerint, hogy napi 1 tojásnál többet nem javasolnak továbbra sem, és külön felhívják a figyelmet a koleszterin és telített zsír problémára és figyelmeztetik azokat a pácienseket akiknek ezzel kapcsolatos betegségük van a tojással kapcsolatos problémákra...
Szóval nem, nem igaz.
Idézet az AHA oldaláról ezzel kapcs.:
"But egg yolks are also known for their cholesterol. A typical large egg contains 186 mg of cholesterol, more than half the amount previously recommended for daily consumption "
"Whether (and how) to eat eggs
The key, Carson said, is for people to know their risk factors. In general, people at risk for heart disease, who have diabetes or who have had a heart attack should pay close attention to the amount of cholesterol in their diet, she said. "
"Carson pointed out that if a person’s diet contains little other cholesterol, eggs may be considered less dangerous." (HA a diétád amúgy koleszterinszegény, akkor a tojás KEVÉSBÉ!!! ártalmas = még akkor sem ártalmatlan!)
"Animal products, including eggs, contain saturated fat, which can raise blood cholesterol. Too much bad (LDL) cholesterol in the blood can contribute to formation of plaque and narrowing of the arteries. All the saturated fat is in the yolk. Because egg yolks contain saturated fat, it may be appropriate for people who need to reduce LDL-cholesterol to reduce intake of egg yolks."
Ez mind jelenleg az AHA oldalán áll az aktuális ajánlások között.
Tehát kifejezetten állítják, hogy a tojás káros a telített zsírsav ill. koleszterintartalma miatt, de napi 1 tojás fogyasztása még belefér egy egészséges étrendbe. Szívbetegeknek, elhízottaknak, cukorbetegeknek, stb. egyáltalán nem ajánlatos a tojás(sárgája) fogyasztása szerintük.
2. azért ez is ott van a honlapon, ezt kifejtetted aranyoskám :D
"Another study from May, published in The American Journal of Clinical Nutrition(link opens in new window), found that eating at least 12 eggs a week for three months did not increase cardiovascular risk factors for people with prediabetes and Type 2 diabetes. That result went hand-in-hand with a healthy diet designed to help study participants lose weight."
Napi 12 tojás sem növelte a ..........
Ez engem is érdekel,
Belinkelnéd a tanulmányt?
Az ilyen tanulmányokat általában sajnos befolyásolják pl. azzal hogy semmilyen más zsiradékok nem fogyasztanak a részvevők amivel elérhetô hogy nem növekszik a koleszterinszint. Viszont nem reális, mert az emberek nem úgy étkeznek hogy vagy zsiradék vagy tojás hanem megvan egy alapétrend ami tartalmaz zsiradékokat és tojást is.
Na már meg is találtam a ludast.
1. Az ausztrál tojásszövetsség + egg nutrition council intézmények fizették a tanulmányt, tehát fizetett, manipulált propaganda, nem pártatlan kutatás.
2. “Those in the low-egg group were directed to consume <2 eggs/wk, and to match the protein intake that the high-egg group had consumed at breakfast with 10 g lean animal protein (meat, chicken, or fish) or other protein-rich alternatives, such as legumes and reduced-fat dairy products (also consumed at breakfast)”
Az alacsony tojásbevitelű csoportot arra utasították hogy sok állati fehérjét egyének (melyekről tudjuk hogy még ha “soványak” is a tojáshoz hasonlóan tartalmaznak koleszterint és telített zsírokat), illetve hogy zsírcsökkentett tejtermékeket egyének (ugyanez érvényes ezekre is). A magas tojásos csoport mellőzte ezeket ill. Sokkal kevesebb állati élelmiszert fogyasztott így kettő egyformán rossz étkezést állítottak egymással szemben. Tehát sok tojás be sok hús és tejtermék. Ennek az eredménye az volt hogy a sok tojásos csoport nem produkált rosszabb eredményeket mind a sok hús és tejes. Hát persze hogy nem, mert mindegyikben ugyanaz van: telített zsír és koleszterin. ( plusz tegyük hozzá hogy a csökkentett zsírtartalmú tejtermékek cukrosabbak ami szintén megnyomja a mért értékeket mert a cukor ugyanolyan rossz hatással van a szervezetre).
Thát nem azt bizonyították hogy heti 12 tojás Okés összevetve egy növényi vagy többnyire növényi, egészséges étrenddel szemben hanem hogy 12 tojás nem rosszabb mint a mindennapi hús és tejtermékfogyasztás. Jó vicc.
Itt arról írnak, hogy napi 3 tojás is biztonságosan fogyasztható (azért 3, mert nem végeztek olyan tudományos kísérleteket, amelyben napi 3-nál többet adtak volna a résztvevőknek):
5. [link]
Tessék itt a hivatkozott tanulmány ami eléggé azt mondja hogy nincs cardiovascularis növekedés.... De tudjuk a vegánok vélekedését a csúnya tojásipar manipulálja az egészet.....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!