Kókuszzsírt, kókuszolajat hol tudok venni, és milyet érdemes?
Semmilyet ne vegyél légyszi, mert egyrészt esőerdőket irtanak ki az előállításához, másrészt 90%-ban telített zsírsavakból áll ami nagyon káros az emberi szervezet számára.
Gondold meg jól, hogy ártani akarsz-e magadnak és a bolygónak is.
Nagyon sok boltban lehet már kapni. Én olyat szoktam venni, amire rá van írva, hogy nem hidrogénezett, vegyileg nem kezelt, adalékanyagot nem tartalmaz. Van ennél jobb/drágább is, ami nem illatmentes, azaz van egy minimális kókuszillata és -íze, de szerintem az ételekben ez nem érezhető (ilyet is használtam régebben). Valóban nagyrészt telített zsírsavakból áll, de ezek közepes láncú zsírsavak, és nagyon hasznosak. A nagyon olcsó fajtákkal légy óvatos, mert ezek valószínűleg finomított verziók. Kókuszolaj vagy kókuszzsír, mindegy, hogy hívjuk. 25 fokos hőmérséklet alatt szilárd (mint a zsír), felette folyékony (mint az olaj).
Sokáig tárolható, nehezen avasodik. Többször felhasználható (ha nem égeted meg), ezért gazdaságosabb, mint az étolaj és mivel nem kell 1-2 használat után kiönteni, a környezetet is kevésbé károsítja.
Az ökológiai megfontolásokkal ezen túlmenően egyetértek, ha védeni szeretnéd a bolygónkat, ne vedd meg, sajnos hazánkban nem terem a kókusz, ezért messzi országokból kell ideszállítani. Ebben az esetben nem marad más opció, mint a hazai (jó minőségű) állati zsírok, ha érdekel az egészséged és nem akarsz növényi olajokkal sütni-főzni. Illetve még az marad, hogy nem használsz zsiradékot, a választás a tiéd.
"Valóban nagyrészt telített zsírsavakból áll, de ezek közepes láncú zsírsavak, és nagyon hasznosak"
Ez nem igaz, a tudomány mai álláspontja szerint lánchossz nincs befolyással semmire, a telített zsírsav akkor is egészségtelen, ha közepes vagy hosszú láncú.
#3: esetleg olvasd el ezt:
#4: Az árukkal én nem szoktam foglalkozni, mert nálunk nagyon sokáig eltart, mire elhasználunk egy kiló zsírt. Disznóvágásból szokott lenni zsírunk (házi sertés, jó körülmények között tartott, megfelelően táplált). Ez olcsóbb, mint a kókuszzsír. Lehet venni kacsahájat hentesnél, ebből is ki lehet sütni elég sok zsírt (minél kisebb lángon), ebben elég sok a telítetlen zsírsav, úgyhogy ebből a szempontból jobbnak tartják a disznózsírnál. Szerintem így olcsóbbra jön ki, mint ha boltban veszel kacsazsírt, ami nem éppen olcsó.
Kókuszzsírt utoljára 1200 Ft/kg-ért vettem. De szerintem tényleg ne az árát nézd, mert elég kevés kell az ételekbe. Ha sütsz benne (és nem égeted meg), a telítettebb zsírokat többször fel lehet használni, nálunk szinte semennyi sincs kidobva, még a macskáink is szívesen elnyalják, ami kimarad. Ebből a szempontból sokkal gazdaságosabbak (és környezetkímélőbbek), mint étolajban sütni, amit állandóan cserélni kell, és a használtat sokan kiöntik a lefolyóba... És még egy jó pont a zsírnak: az edényeket sokkal könnyebb elmosni, nem ragad rá mindenre, így még tisztító- és mosogatószert is spórolok, amióta nem használok étolajat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!