Főzésre a legjobb, legegészségesebb zsír a szárnyas zsírok?
Olíva olaj lenmag olaj stb a legjobb olaj de hidegen salátákra mert hevítve káros dolgok keletkeznek. Napraforgó olaj jó lehet de szintén hevítve állítólag káros melléktermékek keletkeznek ahogy a kettös kötések szétesnek.
Kókusz zsír, sertés zsír jó lehet de viszonylag sok benne a telített zsírok amik szintén nem olyan jók állítólag. A kacsa liba zsír a legjobb szerintem mert kevesebb a telített zsírok de nem képződik olyan sok káros mellék termék hő hatására
10. Akkor gondolom Pados Gyula is buta aki azt állítja hogy 5, 10 százalékba befolyásolja a koleszterin bevitel a koleszterin szintet... Koleszterin mítosz megbukott!!!
Most komolyan Dr. Pados Gyulával jössz, aki a maga 82 életévével (tavaly hunyt el) mindent, csak nem a mai, modern kutatások eredményeit közölte? Kb. 30 évvel ezelőtti felfogás volt az, hogy a koleszterin nem befolyásolja a szervezetet, ott leragadt szegény.
Nyilván a hús-vagy éppen a tojáslobbi támogatta, a fene tudja, ahhoz el kellene olvasnom a könyveit (ott mindig jókat tudok röhögni rajta amikor megállapítják hogy a koleszterin nem ártalmas, készült a magyar tojás kft vagy hasonló megbízásából és finanszírozásából LOL).
Mellesleg a 2006-ban kiadott A nagy rizikófaktorok c. könyvében ő maga sorolja fel a CÍMLAPON a magas koleszterinszintet, mint a szív-és érrendszeri betegségek elsődleges okát, szóval nem kicsit kétszínű volt a bácsi.
"Kókusz zsír, sertés zsír jó lehet de viszonylag sok benne a telített zsírok amik szintén nem olyan jók állítólag. A kacsa liba zsír a legjobb szerintem mert kevesebb a telített zsírok de nem képződik olyan sok káros mellék termék hő hatására"
Ezt indokold már meg valamivel kérlek. Milyen káros anyag??
Az olajok/zsírok TELÍTŐDNEK, ha eléred a füstölési pontot, de ez már az olívaolajnál is a vajhoz hasonlóan 160 fok. Ha elfüstölöd a kaját, nyilvánvaló h. telítődnek a zsírok (az állati eleve telített, tehát alapvetően ugyanott indulsz, az már károsabb), ill. aromás meg policiklikus szénhidrogének keletkeznek, melyek rákkeltőek.
Nyilván vannak olajok magasabb füstölési ponttal, nem extraszűz olívában kell sütni. De normál konyhai használatnál ez a probléma nem áll fenn.
Szintén rizikós bármilyen zsiradék újrafelhevítése, mert ugyanaz történik fokozott mennyiségben, mint a füstöltési pont elérésekor (olaj vagy zsír újrafelhasználása sütésre, akár 1x is).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!